Soyanın vücudumuza etkileri

Abone Ol

Soya şüphesiz, en tartışmalı beslenme konularından biri…

Bir yandan; yüksek besin değeriyle beraber onu içeren diyetlerin daha düşük kan şekeri seviyeleri, daha iyi kalp sağlığı, daha az menopoz semptomları sağlaması ve belirli kanser risklerinin daha düşük olması gibi sağlık yararlarıyla bağlantılı görünmektedir.

Öte yandan ise, bazı insanlar soya açısından zengin diyetlerin sağlıklı olup olmadığı konusunda endişe duymaktadır. Örneğin, bazıları soya yemenin meme kanseri riskini artırabileceği, troid fonksiyonunu engelleyebileceği veya erkeklerde dişileştirici etkileri olabileceği konusunda korku duymakta…

Bu hafta, soya üzerine yapılmış kapsamlı çalışmaları inceleyerek vücudumuza sunabileceği potansiyel yararları sizin için düzenledik!

Başlayalım;

Soya fasulyesi doğal olarak protein açısından zengindir ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel aminoasitleri içerir.

Bitkisel yağlar, lif, vitamin, mineral ve yararlı bitki bileşikleri bakımından zengindir.

Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez, selenyum, tiamin, riboflavin ve folat için iyi bir kaynaktır.

Zengin vitamin ve mineral içeriğine ek olarak, vücudumuzu hücre hasarına ve kalp hastalığı gibi koşullara karşı korumaya yardımcı bir tür antioksidan olan doğal polifenol kaynağıdır.

Soya fasulyesi vücudumuzdaki östrojen reseptörlerine bağlanma ve onları aktive etme yetenekleri nedeniyle fitoöstrojenler olarak adlandırılan polifenollerin bir alt sınıfı olan izoflavonlar açısından özellikle zengindir.

Yapılarındaki benzerlikten dolayı soya izoflavonlarının genellikle östrojen hormonunu taklit ettiğine inanılır. Ancak araştırmalar; soya izoflavonlarının östrojenden birçok yönden farklı olduğunu ve her birinin insan vücudu üzerinde benzersiz etkileri olduğunu göstermektedir.

Soya açısından zengin diyetler birkaç potansiyel sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.

Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilmektedir. Kalp sağlığını korumaya yardımcıdır. Bir aminoasit çeşidi olan yüksek arginin içeriği ile kan basıncını düzenlemeye yardımcıdır.
 
Gelelim soya konusunda tartışma yaratan diğer bir konuya: GDO

Dünyadaki soya fasulyelerinin çoğu şu an ABD’de yetiştirilmektedir ve genetiği değiştirilmiştir. GDO tartışmalı bir konu olsa da, insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak yine de bu konuda endişe duyuyorsanız GDO’suz organik soya markalarını tercih edebilirsiniz.