Genel

Taşıma suyla doldurulmuştu: son yağışlarla normale döndü

Abone Ol

Diyarbakır' yakınlarında bulunan ve geçen yıl kuraklık nedeniyle başka bir barajdan taşınan suyla doldurulan Devegeçidi Baraj Gölü, son yağışlardan sonra yüzde 65'lik doluluk oranı yakaladı. Bu durum bölgede biyolojik çeşitliliğin yeniden artış göstermesini sağladı. 

220 milyon metreküp su toplama hacmine sahip olan Devegeçidi Baraj gölü, daha çok tarımsal sulama amaçlı kullanılıyor. Aynı zamanda göçmen kuşlara da ev sahipliği yapan baraj gölü, geçen yıl kuruma noktasına geldi. Bu yıl düşen yağışlar sonrası doluluk oranı yüzde 65'i bulan gölde, canlı yaşam da hareketlendi.

Baraj havzasının 2021 yılında yaşanan kuraklık ve bu yılki doluluk oranını gösteren hali, Anadolu Ajansı ekiplerinin farklı zamanlarda yaptığı çekimlerle karşılaştırıldı ve ortaya bu ilginç kareler çıktı.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, bölgede uzun yıllardır yaptıkları çalışmalar sonucu 110 kuş türü tespit ettiklerini söyledi. 

Devegeçidi Baraj Gölü'nün bölgeye düşen yağışlar ve Karacadağ'daki kar sularının erimesiyle dolduğunu anlatan Kılıç, şöyle dedi:

"Son yıllarda yaşadığımız kuraklık nedeniyle bu havzaya su gelmedi. Maalesef küresel ısınma yüzünden yağış azlığı oldu. Baraj gölünde yürüyebilecek hale geldik, su tamamen kurudu. Bizim buradaki tespitlerimizde 110 kuş türü burayı terk etti. Kuşların görebildiğimiz ve bir de göremediğimiz türleri var. Bu yıl yağışların çoğalmasıyla su toplanmaya başlandı. Bununla birlikte bölgeye kuş türlerinin de geldiğini görüyoruz. Kuşlar ve canlılar açısından burası tam bir havzaya dönüştü ve biyolojik çeşitlilik tekrar artış gösterdi."

Kılıç, iklim değişikliği ve küresel ısınmaya karşı mutlaka tedbir alınması uyarısında bulundu. Bu sebeplerden dolayı biyolojik çeşitliliğin de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu anlatan Kılıç,  "Bizim burada suyu toplamamız lazım. Suyu toplamak şart. Ayrıca suyun kirletilmemesi gerekir. Su kirletildiği zaman kullanamazsınız. Ayrıca suyu idareli kullanmalıyız." dedi