Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) füzesi, İsrail ordusunun açıklaması sonrasında merak konusu oldu. İsrail, ABD'nin ülkede uzun menzilli balistik füzeleri engellemek amacıyla THAAD sistemini konuşlandırdığını açıkladı. Peki, THAAD füzesi nedir, menzili ne kadardır?

THAAD FÜZESİ NEDİR?

THAAD füzesi, kısa ve orta menzilli tehdit unsurlarına karşı geliştirilmiş, ABD kara kuvvetlerine ait bir balistik füze savunma sistemidir. Lockheed Martin tarafından üretilen THAAD sistemi, genel olarak Scud ve benzeri kıtalararası balistik füzeler (KMBF) için bir ara çözüm olarak envantere girmiştir. Ancak, daha gelişmiş ve uzun menzilli kıtalararası balistik füzelere karşı da kısmen savunma yeteneğine sahiptir.

Bakanı açıkladı: Evde bakım yardımı… Bakanı açıkladı: Evde bakım yardımı…

THAAD FÜZESİ MENZİLİ VE ÖZELLİKLERİ

THAAD, kısa, orta ve orta menzilli balistik füzeleri, terminal safhasında (iniş veya yeniden giriş) vurmak için tasarlanmış bir Amerikan anti-balistik füze savunma sistemidir. THAAD, yaklaşan füzeyi vurmak için savaş başlığı taşımak yerine çarpma anındaki kinetik enerjisini kullanır.

  • Menzil: THAAD füzesi, yalnızca 200 kilometre menzil ile etkili olmakla birlikte, 150 kilometre irtifa değeriyle az sayıda anti-balistik füzenin sahip olduğu bir kabiliyete sahiptir. Aynı zamanda 3 bin kilometre menzilindeki balistik füzeler (kısa menzilli balistik füze [SRBM] ve orta menzilli balistik füze [MRBM]) karşı da etkilidir.

THAAD füze savunma sistemi ve İsrail'deki konuşlandırılması hakkında bilgi veren görsel.

THAAD FÜZESİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Başlangıçta bir ABD Ordusu programı olarak geliştirilen THAAD, daha sonra Füze Savunma Ajansı'nın sorumluluğuna girmiştir. Donanmanın da benzer bir programı olan Aegis Balistik Füze Savunma Sistemi, karada konuşlu bileşeni ile birlikte deniz tabanlı bir sistemdir ("Aegis Ashore"). THAAD’ın ilk konuşlandırılması 2012'de planlanmış, ancak ilk yerleştirme Mayıs 2008'de gerçekleşmiştir. THAAD, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Romanya ve Güney Kore'de konuşlandırılmıştır.

17 Ocak 2022'de THAAD, Birleşik Arap Emirlikleri'nde gelen bir düşman orta menzilli balistik füzesini operasyonel olarak ilk kez durdurmuştur.

Editör: Ayşegül Yaşar