DÜNYA

Uluslar gözlerini Ay'ın güney kutbuna dikti

Abone Ol

Rusya, Hindistan başta olmak üzere diğer ülkeler Ay'ın güney kutbuna doğru yarışıyor

1969 ve 1972 yılları arasında ABD, öncelikle Soğuk Savaş'ın sıcağında eski Sovyetler Birliği'ni Ay'a yenmek için oluşturulan Apollo programının bir parçası olarak Ay'a 12 astronot indirdi. Şimdi, ilk insanın Ay'a inişinden 50 yıldan fazla bir süre sonra, göksel komşumuzu ziyaret etmek için ilgi bir kez daha artıyor. Ancak bu kez, uzay yolculuğu yapan ülkeler, hem kısa hem de uzun vadeli uzay araştırmaları için bir sıcak nokta haline gelen ayın güney kutbuna bakıyorlar.

Ülkeler, güney kutbunun, yaşam desteği ve roket yakıtı için çıkarılabilecek bol miktarda donmuş su birikintisine ev sahipliği yaptığını düşünüyor.

İngiltere'deki Leicester Üniversitesi'nde astrofizik ve uzay bilimi profesörü Martin Barstow, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte. ''Bu gerçekten spekülasyondur; Orada bol miktarda su olup olmadığını kimse bilmiyor. Bu yüzden gidip bakmak önemlidir'' dedi.

Rusya'nın Luna 25 ay sondası, 19 Ağustos'ta güney kutbuna yakın bir yere inmeye çalıştı, ancak önemli bir yörünge manevrasının ardından düzensiz iletişimden sonra düştü ve ayın güneydoğu bölgesinde 33 metre genişliğinde (10 metre) bir krater oluşturdu.

Barstow, şöyle dedi:

''Uzayda üretim yapma fikri birçok insan için çok ilginç, ancak henüz kimse bunu gerçekten yapmadı" dedi. "Ve sanırım şu anda oturduğumuz yer burası. Hepimiz ne yapmak istediğimizi biliyoruz. Bunu nasıl yapabileceğimizi bile düşünebiliriz. Ancak bu ilk mühendislik testlerini yapmalı ve gerçekten yapıp yapamayacağımızı görmeliyiz.''

Barstow, insanları Kızıl Gezegen'i ziyaret etmeye gönderecek teknolojiye sahip olsak da, ilgili maliyetlerin son derece yüksek olduğunu ve hiçbir hükümetin şu anda ihtiyaç duyduğu miktarda para yatırma iştahı olmadığını ifade ett.

(livescience.com)