Silvan Belediye Meclisi, yaklaşık 3 ay önce ''Eyşana Kurd, Eyşe Xan, Eyşana Elî'' isimleriyle tanınan Ayşe Şan'ın isminin Selahattin Mahallesi Dr. Mehmet Emin AYhan Caddesinden ayrılarak kuzey ve güney istikametine giden 20 metrelik imar yoluna verilmesine ilişkin aldığı karara Diyarbakır Valiliğine sundu.

Diyarbakır Valiliği konuyla ilgili söz konusu kararı uygun gördü.

Cega-5

BASKI DOLAYISIYLA DİYARBAKIR'I TERK ETTİ

Babasının dengbêj olması nedeniyle küçük yaşta müzikle tanışmış, müzik hayatına kadın cemaatlerinde ilahiler söyleyerek başlayan Eyşe Şan, şarkı söylemesine izin verilmemesi ve yaşadığı baskı dolayısıyla çok sevdiği Diyarbakır’ı terk edip, Gaziantep'e yerleşti. Kürtçe'nin yasak olması nedeniyle radyoda Türkçe şarkılar söyleyen Şan, 1963'te ekonomik sıkıntılar nedeniyle İstanbul’a göç etti. Orada Kürtçe ve Türkçe konserler vermeyi sürdüren Şan daha sonraki yaşamında Arapça ve Farsça şarkılar da seslendirdi.

Şan, ilk olarak ''Ez Xezalım'' adlı parçayla ünlendi, daha sonra Kürtçe-Türkçe ilk kasetini çıkarttı ancak tanınması, üzerindeki baskıları n artması üzerine Türkiye’yi terk ederek Almanya’ya gitti.

BAĞDAT DA KALDI

Orada 18 aylık kızı Şahnaz’ı kaybetti. Bir süre sonra üç çocuklu bir anne olarak İstanbul’a geri döndü. Bu kez, baskılarının yanı sıra söylediği şarkılar nedeniyle de tehditler ile karşılaştı. 1979 yılında Bağdat’a gitti ve Bağdat’ın Sesi Radyosu’nda ''Eyşana Eli'' adıyla sesini duyurmaya başladı. Bağdat, Musul, Hewlêr, Duhok’ta konserler verdi. 18 Aralık 1996'da İzmir’de kanser nedeniyle öldü.

Doğduğu şehir olan Diyarbakır'da gömülmeyi vasiyeti maalesef  yerine getirilemedi.

Editör: ÖZGÜR AYAYDIN