DİYARBAKIR

Diyarbakır’da, “955 km”romanının ilk imzasını atıyor

Abone Ol

Yazar ve şair Murathan Mungan,1990’lı yılları ve faili meçhul cinayetleri konu alan “955 km” adlı romanının başladığı Diyarbakır’da yarın ilk imza gününe katılıyor. 

Yayın Ağacı tarafından kitapseverlere gönderilen davet mesajında yazar ve şair Murathan Mungan’ın imza gününe katılacağı ve saat 14.00’de okurları ile bulaşacağı belirtildi. 

Mungan, geçen hafta sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, 1990'lı yılları ve faili meçhul cinayetleri konu alan '995 km' romanının ilk imza gününü romanın başladığı Diyarbakır’da yapacağını duyurmuştu. 

MURATHAN MUNGAN KİMDİR?

Murathan Mungan, 1955 yılında Mardin’li bir ailenin çocuğu olarak İstanbul’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise yılları Mardin'de geçti. Memleketi Mardin, eserlerinde sıkça kullandığı mekanlardan birisi oldu. Bu çevrenin taşıdığı farklı kültürel yapıyı, insan olgusunu eserlerine başarılı bir şekilde yansıttı.

Yazar, 1972'de Ankara'ya yerleşti. Lisans ve yüksek lisansını Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde tamamladıktan sonra başladığı doktora çalışmasını yarım bıraktı. Ankara Devlet Tiyatroları’nda altı yıl, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda üç yıl dramaturg olarak çalıştı.

Gazete ve dergilerdeki ilk yazılarını 1975’te yayımlayan Mungan; yazı hayatı boyunca şiir, öykü, roman, deneme, tiyatro oyunu, sinema yazısı, senaryo, masal ve şarkı sözü gibi farklı türlere ait eserler verdi.

İlk kitabı, Mezopotamya Üçlemesi adlı oyun üçlemesinin ilki olan Mahmut ile Yezida idi. Bu oyun, Türkiye İş Bankası'nın açtığı yarışmada ikincilik ödülü aldı. Sahnelenen ilk oyunu Orhan Veli'nin şiirlerinden kurgulayarak oyunlaştırdığı Bir Garip Orhan Veli oldu. 1981'de ilk defa sahnelenen bu oyun, 1993'te kitap olarak da basıldı.

1980 KUŞAĞININ EN ÇOK OKUNUN ŞAİRİ OLDU

Sahtiyan adlı şiiri ile de "Gösteri" dergisinin 1981 Şiir Yarışması'nda birincilik ödülü alan Mungan, özellikle "Metal" (1994) adlı kitabındaki şiirleriyle 1980 kuşağının en çok okunan, tanınan şairleri arasında ilk sıralarda yer aldı.

Mezopotamya Üçlemesi'nin ikinci kitabı olan Taziye adlı oyunun 1984'te sahnelemesi nedeniyle Ankara Sanat Kurumu'nca Mehmet Baydın ile birlikte en iyi oyun yazarı seçildi.

1987’de günlük gazete olarak yayımlanan Söz gazetesinde, “Kültür-Sanat Sayfası” editörlüğü yaptı. Aynı yıl, Hedda Golder Dile Bir Kadın öyküsü ile, Haldun Taner Öykü Ödülü'nü Nedim Gürsel ile birlikte aldı.

ESERLERİ 13 AYRI DİLE ÇEVRİLDİ

Yazıları, şiirleri ve kimi kitapları bugüne değin İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İsveççe, Norveççe, Yunanca, Fince, Boşnakça, Bulgarca, Farsça, Kürtçe ve Flamancaya çevrilerek çeşitli dergi, gazete ve antolojilerde yayımlandı.

Murathan Mungan, 1985'ten beri yaşadığı İstanbul’da 1988'den beri serbest yazar olarak çalışmaktadır.