Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) başvuruları için belirlenen son tarih 31 Ocak 2025 itibarıyla doluyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi kayıplarını önlemek amacıyla oluşturulan sistem, ticari araçları kapsıyor ve bireysel araç sahipleri için bir zorunluluk içermiyor. Sisteme kayıt yaptırmayan taşıt sahiplerine farklı miktarlarda özel usulsüzlük cezaları uygulanacak.
UTTS KAPSAMINDA SON BAŞVURU TARİHİ VE MONTAJ SÜRECİ
Resmi Gazete’de yayımlanan UTTS Tebliği ile 31 Aralık 2024 olarak belirlenen son başvuru tarihi, 31 Ocak 2025 olarak güncellendi. UTTS’ye kayıt olan taşıt sahipleri, 30 Nisan 2025 tarihine kadar montaj işlemlerini tamamlama hakkına sahip olacak. Bu tarihten sonra UTTS ile düzenlenmeyen satış fişleri gider beyanında kullanılamayacak ve vergi indiriminden yararlanılamayacak.
UTTS'YE KAYIT OLMAYANLARA CEZALAR
Belirtilen süre içinde kayıt ve montaj işlemlerini tamamlamayan ticari taşıt sahiplerine, mükellefiyet durumlarına göre 7 bin TL ile 28 bin TL arasında değişen özel usulsüzlük cezaları uygulanacak. Akaryakıt istasyonlarının ise zamanında Taşıt Tanıma Okuyucu ve istasyon donanımı kurmamaları halinde, her bir ihlal tespitinde 280 bin TL ceza ile karşı karşıya kalacağı bildirildi.
BİREYSEL ARAÇ SAHİPLERİ İÇİN YÜKÜMLÜLÜK YOK
- UTTS, bireysel araçlar için bir zorunluluk getirmiyor.
- 1 Temmuz 2025'ten itibaren trafiğe çıkacak sıfır araçların, üretici veya ithalatçıları tarafından TTB’li (Taşıt Tanıma Birimi) olarak piyasaya sürülmesi zorunlu olacak.
- Mevcut bireysel araçların TTB taktırma zorunluluğu bulunmuyor.
YENİ DÜZENLEMEYLE NELER DEĞİŞECEK?
- Mevcut taşınabilir taşıt tanıma sistemleri, TTB ile değiştirilecek.
- Farklı akaryakıt şirketlerinden yakıt alımı mümkün olacak.
- Kapsama giren araçlar bireysel kullanıcılara devredildiğinde yeni cihaz almak gerekmeyecek.
- UTTS ile yılda en az 15 milyar TL'lik kayıt dışı ekonomi önlenecek.
- 8 milyon taşıtın akaryakıt giderleri elektronik ortamda kontrol edilecek.
SİSTEMİN YAYGINLAŞMASI
Türkiye genelinde bin 500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen, taşıtlara cihaz montajı gerçekleştiriyor. Akaryakıt istasyonlarındaki donanım hazırlıklarında 450 teknik servis ve 2 bin personel görev alıyor.
Sisteme kayıtlı istasyon sayısı 4 bini, TTB siparişleri ise 1,1 milyonu geçti. Yıl sonuna kadar 2 milyon sipariş ve 8 bin kayıtlı istasyon hedefleniyor.