Amatör bir gökbilimcinin uzun süredir kamuoyuna açık verileri kullanarak tespit ettiği sözde asteroit, Uluslararası Astronomi Birliği'nin Küçük Gezegen Merkezi (MPC) tarafından 2 Ocak'ta Dünya'ya yakın asteroitler listesine eklendi. Ancak, sadece 17 saat sonra, MPC bu keşfi geri çektiğini duyurdu.
Bu durum, Elon Musk'ın Tesla Roadster'ının 6 Şubat 2018'de SpaceX'in Falcon Heavy roketiyle uzaya fırlatılmasının ardından yaşandı. O dönemde büyük ilgi gören bu gösteri, ''Starman'' adlı uzay giysili bir mankenin araçta bulunmasıyla daha da dikkati çekmişti.
Tesla ve sürücüsü, Dünya'nın yer çekiminden kurtulduktan sonra Mars'a doğru yolculuğa çıkmışlardı. Ancak hedeflerini ıskalayarak Güneş etrafında sabit bir yörüngeye girdi. whereisroadster.com'a göre, Tesla o zamandan beri Güneş etrafında yaklaşık 4,5 tur tamamladı ve yaklaşık 72.000 km/saat hızla yolculuk yaptı.
Araştırmacılar, uzayda geçen yıllar içinde, aracın muhtemelen yoğun güneş radyasyonu ve uzay kayalarının bombardımanı nedeniyle tanınmaz hale geldiğini belirterek, bu durumun, insan yapımı nesnelerin Dünya'ya yakın asteroitler olarak yanlış anlaşılmasının ilk örneği olmadığını söyledi.
Uzaya daha fazla insan yapımı nesne fırlatıldıkça bu tür karışıklıkların artabileceğine dikkati çeken Harvard ve Smithsonian Astrofizik Merkezi'nden astronom Jonathan McDowell, bu yanlış tanımlamaların Dünya'ya yakın asteroitler için yanlış alarmlara yol açabileceğini ve maliyetli hatalara neden olabileceğini belirtti.
Amerikan Astronomi Derneği üyeleri, 2024 tarihli bir bildiride, bu türden bir şeffaflığın uzay durum farkındalığını teşvik etmek, görevler arasındaki müdahaleyi azaltmak ve doğal nesnelerin gözlemlenmesine müdahaleyi önlemek için elzem olduğunu vurguladı.