Hazreti Muhammed'in Veda Haccı dönüşünde Hazreti Ali'yi taltif ettiği gün olarak anılan Gadir-i Hum Bayramı, iki gün boyunca Adana, Mersin ve Hatay başta olmak üzere birçok ilde coşkuyla kutlanacak. Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’na ilâveten Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın On Sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanan Gadir Hum Bayramı, Şii Müslümanlar için büyük bir öneme sahiptir.

GADİR HUM BAYRAMI NEDİR?

Şii mezhebinin inancına göre, Hazreti Muhammed, Hazreti Ali'yi halefi olarak tayin etmişti. Gadir-i Hum'daki konuşmasında "Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Ey Allahım, onu sevenleri sev, ona düşman olanlara da düşman ol" dediği kanıt olarak sunulur. Bu olay, Şii inancında büyük bir öneme sahiptir ve her yıl Gadir Hum Bayramı olarak kutlanır.

TARİHİ VE ANLAMI

Gadir Hum Bayramı, bu ismi Peygamber Efendimiz'in hac sonrası vaaz verdiği bölgeden alır. Resûl-i Ekrem'in hadisinde geçen "mevlâ" ve "velî" kelimeleri "dost, efendi, arkadaş" anlamlarına gelir. Şii Müslümanlar, bu günü Hazreti Ali'nin İslam toplumu için bir lider olarak kabul edilmesi olarak görürler ve büyük bir coşkuyla kutlarlar.

Google de “Baklava” dedi Google de “Baklava” dedi

2024 GADİR HUM BAYRAMI NE ZAMAN?

2024 yılında Gadir-i Hum Bayramı, 23 Haziran Pazar gününe denk geliyor, 24 Haziran akşamı bitiyor. Bu önemli gün, Şii Müslümanlar tarafından Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’na ilâveten, Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın On Sekizinci günü üçüncü bir bayram olarak kutlanmaktadır.

KUTLAMALAR NASIL YAPILIR?

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Gadir-i Hum Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanır. Bu özel günün sabahında türbelere akın eden vatandaşlar, buralarda kurban keserler. Büyük kazanlarda hazırlanan, buğday ve et karışımının olduğu "hirisi" adı verilen özel yemek, vatandaşlara dağıtılır. Bu etkinlikler, birlik ve beraberliği pekiştirir ve bayramın manevi atmosferini güçlendirir.

Editör: Ayşegül Yaşar