Ferit Aslan
Muğla’nın Fethiye ilçesinde 101 yıl önce 25 bin kişinin yaşadığı ve “Mübadele” ile terk ettiği hayalet köy Kayaköy, mimari yapısı ile hayran bıraktırıyor.
MUHTEŞEM MİMARİ YAPILAR
Fethiye’den Ölüdeniz’e giderken Hisarönü Köyü'nü geçip çamlar arasından 5 kilometre ilerledikten sonra dağların yamacında bir hayalet köy karşısına çıkıyor. Adı Kayaköy olan ve 101 yıl öncesine kadar Rumların yaşadığı bu köydeki evlerin yapısı görenleri şaşırtıyor.
“IŞIK VE MANZARA KONUSUNDA SAYGILI YAPILAR”
Birbirlerinin manzara ve ışık açılarını engellemeyen ve birbirlerine saygı ile dizilmiş evlerde 101 yıl öncesine kadar 25 bin kişi yaşamış. Eski adıyla Levissi olan Karaköy’de, 3500 evin yanı sıra 2 kilise ve 14 papel bulunuyor.
“RUMLAR EKİLİR ALANA EV KURMAZMIŞ”
Anadolu’da yaşayan Rumların iyi tarım yapması nedeniyle evlerini ekilir arazi yerine dağlık alana kurulması ile bilindikleri için köy evleri dağın yamacındaki kayalık bölgele inşa edilmiş.
“101 YIL ÖNCE 25 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ”
İstiklal Savaşı'ndan sonra "Mübadele"de köyün 25 bin sakini Yunanistan'a göç edince, Kayaköy 101 yıldır hayalet köy olarak ta biliniyor. Mübadeleden önce kız ve erkek ilkokulları, doktor ve eczaneleri bulunan köy çok canlı bir yerleşim birimi olarak biliniyor.
“GİDENLER DE, GELENLER DE MUTLU OLAMADI”
Mübadele ile Kayaköy yani Levissi’ye gelen müslüman mübadiller, burayı pek sevmeyince çoğu başka yerlere göçmüş. Kayaköy’den Yunanistan'a gidenler ise, Atina yakınlarında bir yabanıl yere iskan edilmişler. Burayı mamur edip adına Nea Makri demişler. Yani "Yeni Fethiye"yi kurmuşlar.
KAYAKÖY (HAYALET KÖY) TARİHİ
Antik Dönemde Karmylassos olarak bilinen Kayaköyü'nün gemişi filolojik verilere göre, M.Ö. 3 binlere kadar gitmesine rağmen mevcut kalıntılarda M.Ö. 4. yy. dan daha eskiye giden buluntu henüz ele geçmemiştir. Kentin yamacında kurulmuş olan evler, 19. yy.in ikinci yarısı ile 20. yy.'in ilk çeyreğinde yapılmış olan ve o yıllardaki adı Levissi olan Rum yerleşimine aittir. 1923’ deki nüfus mübadelesi gereği boşaltılan kentteki yapılar, megaron (dikdörtgen biçimli konut) basitliğindeki yapılardan gelir düzeyinin yükselmesiyle, sarnıç, avlu ve ana mekandan oluşan daha gelişmiş bir yapıya doğru gelişme gösterir.
Kayaköy ve çevresi 3. derece Arkeolojik ve Kentsel Sit Alanı olarak belirlenmiş olup, 760 adet yapı Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescillenmiştir.