Teknoloji

3D baskıda devrim yaratan yeni teknik

MIT ve Delft Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, 3D baskı dünyasında çığır açan yeni bir teknik geliştirdi.

Abone Ol

MIT ve Delft Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, 3D baskı dünyasında çığır açan yeni bir teknik geliştirdi. 

MIT ve Delft Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılar, tek adımda birden fazla renk, ton ve dokuya sahip nesneler basmak için ısıya duyarlı malzemelerden yararlanan, daha verimli, daha az israfa yol açan ve daha yüksek hassasiyete sahip bir teknik tanıttı.

Araştırmacılar, Hız Modülasyonlu Ütüleme adı verilen bu yöntemde, çift nozullu bir 3D yazıcının kullanıldığını kaydederek, ''İlk nozul, ısıya duyarlı bir filament bırakırken, ikinci nozul ise bu filamentin üzerinden geçerek ısıyla belirli tepkiler oluşturuyor. İkinci nozulun hızını değiştirerek, malzemenin rengini, dokusunu ve hatta şeffaflığını kontrol etmek mümkün hale geliyor'' dedi.

DAHA HIZLI, DAHA AZ ATIK, DAHA ÇOK İMKAN

Yeni tekniğin, geleneksel çok malzemeli 3D baskı yöntemlerine göre birçok avantaj sunduğunu ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Tek bir malzeme kullanıldığı için baskı süresi önemli ölçüde kısalıyor. Farklı malzemeler arasında geçiş yapmaya gerek olmadığı için malzeme israfı minimize ediliyor. İnce taneli gölge ve doku gradyanları elde etmek mümkün oluyor. Hız modülasyonlu ütüleme, sadece sanayi değil, aynı zamanda sanat ve tasarım dünyası için de büyük bir potansiyel taşıyor. 

Farklı renk ve dokulardaki 3D heykeller ve objeler üretilebilir. Telefon kılıfları, bardaklar gibi günlük eşyalar, kullanıcının istediği renk ve dokuya sahip olarak üretilebilir. Yeni ürünlerin prototipleri hızlı ve ekonomik bir şekilde oluşturulabilir.''

Araştırmacılar, bu tekniğin gelecekte daha da geliştirilebileceğini ve farklı malzemelerle uyumlu hale getirilebileceğini belirtti.

Hız modülasyonlu ütüleme, 3D baskı dünyasında yeni bir çığır açarak, üretim süreçlerini daha hızlı, daha verimli ve daha yaratıcı hale getirdiğini belirten araştırmacılar, '' Bu teknik sayesinde, tek bir malzemeyle sınırsız olanaklar sunan 3 boyutlu nesneler üretmek artık mümkün'' dedi.