FERİT ASLAN
Diyarbakır’ın iş dünyasında çok önemli bir sivil toplum kuruluşu olan Diyarbakır Ticaret Borsası 92 yıllık bir kurum olmasına ve çalışanların yarısına yakını kadın olmasına rağmen sadece 3 kadın üyesi olduğunu biliyormuy dunuz?
Diyarbakır’ın ticaret hayatında önemli bir yeri bulunan ve yaklaşık 500 üyesi bulunan Ticaret Borsası, kentin en köklü kurumlarının başında yer alıyor.
TİCARET BORSASI 92 YIL ÖNCE KURULDU
Ticaret Borsası, Gazi Mustafa Kemal imzası ile 15 Ekim 1930 yılında yayımlanan kararname ile Diyarbakır Tüccarlarından Direkçizade Tahir Çelebi, Süleyman Ziyaretli, Mehmet Neccar, Ethem Tüfekçi ve Pirinçcizade Sıtkı Tarancı’nın teşebbüsleriyle 03 Mart 1931 Encümen seçimi yapılarak kuruldu.
BORSADA DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAF
Ticaret Borsası Konferans salonunda dün yapılan TOBB Diyarbakır il Kadın girişimciler İcra Kurulu başkan ve üye seçiminde çekilen fotoğraflarda dikkat çeken bir husus göze çarptı. Diyarbakır Borsa başkanı Engin Yeşil’in mevzuat gereği başkanlık ettiği seçim ile ilgili fotoğrafta 3 erkek daha yer aldı. Kadın girişimcilerin seçimindeki 2 erkek üyenin Diyarbakır Borsasının yönetim kurulu üyesi olduğu ve Borsa yönetiminde kadın olmadığı için doğal üye olarak toplantıda yer aldığı belirtildi.
BAŞKAN YEŞİL’İ RAHATSIZ EDEN DURUM
Diyarbakır’da, iki dönemdir Borsa Başkanlığını yapan iş insanı Engin Yeşil, Borsa’nın yaklaşık 500 üyesinden sadece 3-4’ünün kadın olduğunu bunlarında aktif olmadığını ve yönetimde yer almak istemediklerini belirterek, “Bu durum beni de rahatsız ediyor. Borsa’da çalışan personellerimizin yarısı kadın ama 92 yıllık köklü ve Borsa olmamıza rağmen maalesef kadın üye sayımızı artıramıyoruz” dedi.
Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Yeşil, her ortamda ve platformda kadınların öncü olmasına iş yaşamında öne çıkmalarını desteklediğini de ifade ettiğini belirterek, “Ama, sonuçta bu irade ile ilgili bir şey. Keşke artsa ve meclisimizin önemli bir kısma kadınlardan oluşsa diyorum” diye konuştu.
“KADINLAR BORSAYI BİLMİYOR”
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının ilk kadın Meclis başkanı Nevin İl ise, Borsa’daki üyelerin daha çok tarım ve sektör ile uğraşan kişiler olduğunu, kadınların Borsa’yı pek bilmediğini bu nedenle böyle bir durumun yaşandığını söyledi. İl, geçmişten günümüze gelen toprağın babadan oğula geçmesinin de bunda etkili bir faktör olduğunu belirterek, DTSO’da durumun böyle olmadığını iade etti.
TÜRKİYE’NİN İLK KADIN MECLİSİ DİYARBAKIR’DA KURULDU
Diyarbakır Ticaret Borsasına üye anlamında kadının izi bulunmazken, Ticaret ve Sanayi Odasında ise tam tersi bir durum yaşanıyor. DTSO bünyesinde Türkiye’nin ilk kadın meclisinin kurulduğu yer Diyarbakır olurken, DTSO’nun yaklaşık 22 bin üyesinden yaklaşık 5 bini kadın girişimcilerden oluşuyor. DTSO’ya üye kadınların yaklaşık 3 bininin ise pazarlama, güzellik, tekstil, üretim ve sigorta sektörlerinde aktif faaliyet yürüttüğü belirtildi.