İnsanların hayvanlarla kurduğu derin bağlantıyı anlatan 12 bin 500 yıllık kaya resimleri bulundu.

Journal of Anthropological Archaeology Dergisi'nde yer alan araştırmaya göre, 12 bin 500 yıllık kaya sanatının 3.223 insan ve hayvan çizimini içerdiği bildirildi.

Exeter Üniversitesi’nden yapılan açıklamaya göre, bu kaya sanatı, Amazon yerlilerinin mitolojisi hakkında ipuçları veriyor. 

Çin'de arkeologlardan efsanevi keşif Çin'de arkeologlardan efsanevi keşif

Görsellerde, insanların ve hayvanların birbirine dönüştüğü sahneler dikkati çekiyor ve bu da Amazon yerlilerinin nesiller boyu aktardığı zengin mitolojinin bir yansıması olarak yorumlanıyor. 

ÇİZİMLERİN YARISI HAYVAN RESİMLERİ

Exeter Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih Bölümü'nde doçent olan Mark Robinson, ''Bu kaya sanatı alanları, Batı Amazon’da 12 bin 500 yıl öncesine dayanan en eski insan kanıtlarını içeriyor'' dedi.

Geyik, kuş, pekari, kertenkele, kaplumbağa ve tapir gibi en az 22 hayvan türünün çizimlerde yer aldığını ifade eden araştırmacılar, çizimlerin yüzde 58'inin figüratif ve bunların yarısının hayvan resimleri olduğunu söyledi.

ÇİZİMLERİN ANLAMLARI

Exeter Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. José Iriarte, bu çizimlerin anlamının tam olarak bilinmediğini belirterek, ''Bu imgelerin ne anlama geldiğinden emin olamasak da, yerli topluluklardaki mitlerin gücüne dair anlayışımıza kesinlikle daha fazla nüans sunuyorlar'' dedi.

Editör: EYYUP KAÇAR