Diyarbakır-Viranşehir arasında yer alan Karacadağ eteğindeki  Zevra (Işıklı) Köyü’nden Almanya'ya göç eden ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Stutgartlı golcü oyuncu Deniz Undav, EURO 2024'te Almanya Milli Takımında forma giydi.

Aynı zamanda Amedspor taraftarı olan Deniz Undav, bir süre önce sosyal medya paylaşımıyla Diyarbakır temsilci Amedspor'un şampiyonluğunu kutladı.

''ÖNCELLİKLE KÜRDÜM'' DEDİ

Geçen gün sosyal medyaya düşen röportajında öncellikle Kürt olduğunu dile getiren Deniz Undav'a Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı (BBP)  Mustafa Desteci tepki gösterdi. Desteci konuyla ilgili açıklamasında ''Bir futbolcu günlerdir Almanya'da konuşuluyor. Soruyor muhabir diyor ki siz TC vatandaşısınız, O (Ben önce Kürdüm) diyor ve Alman Milli Takımını seçiyor. Eğer vatandaşlığı varsa derhal çıkartılmalı!'' dedi.

''EZİDİ, KÜRT VE TÜRKİYELİ ''

Undav'ın akrabası olan  Spectrum Haus Araştırma Merkezi Direktörü ve HDP Diyarbakır Milletvekili adayı Azad Barış yaptığı açıklamayla, Mustafa Destici’ye tepki gösterdi.

''Deniz'in ailesi olarak, bu topraklara hürmet ve sadakatle bağlıyız; fakat sizin ırkçı zihniyetinizin dayattığı kategorilerle değil. Tam da bu zihniyetin bir sonucu olarak, ana yurdumuzu, gök ve arşların bütün sırlarının serpildiği bu kadim coğrafyayı terk etmek zorunda kaldık. Dünyanın birçok yerinde, farklı ülkelerin vatandaşları olarak yaşamaktayız. Deniz, bu hüzünün ve dünya acısının bir sembolüdür. O, her şeyden önce Ezidi, Kürt ve Türkiyelidir! Hangi ülkenin vatandaşı olduğu önemli değildir; Göbeklitepe’deki o koca ağaç gibi 12 bin  yıldır kökleri bu toprakların kalbinden yeşermiş bir kavmin çocuğudur o. Sarf ettiğiniz o ırkçı sözler, sadece meyve veren ağaca atılan taşlar olarak görürüz. Sayımızın azlığından dolayı meydan okumalarınıza cevap vermeyeceğimizi düşünmeyin! Gitmesi gereken birileri varsa, o da sizsiniz. Haddinizi bileceksiniz!''

TÜRK PASAPORTU YOK

Almanya'da dünyaya geldiği için Türk vatandaşlığının bulunmadığını aktaran Barış, ''Undav'ın dedesi 1980 askeri darbesinin ardından yapılan baskılar sonucu bir dönem çok sayıda Ezidi'nin yaşadığı Diyarbakır-Viranşehir arasında yer alan Karacadağ eteğindeki  Zevra (Işıklı) Köyü’nden Almanya'ya göç etmiş. Dedesi ve babası inşaat ve restorant işlerinde çalıştıktan sonra işveren konumuna geldi, Ancak Deniz, Türk vatandaşı değil.'' ifadelerini kullandı.

Diyarbakır yolcuları, İstanbul’da 3 saat uçakta bekletildi Diyarbakır yolcuları, İstanbul’da 3 saat uçakta bekletildi

Undav3.-1

19 Temmuz 1996'da  Almanya'da dünyaya gelenDeniz Undav  Kürtçe, İngilizce ve Almanca biliyor.

BELÇİKA'DA DA ÖNE ÇIKTI

Werder Bremen, SC Weyhe ve TSV Havelse formalarını da verilen 25 yıllık forvet, 2015 yılında TSV Havelse ile profesyonel sözleşme imzaladı.Daha sonra Belçika Kulübü Union SG'de 33 maçta attığı 25 golle tüm dikkatleri üzerine çekti. Bu performans onu Brighton & Hove Albion kulübüne yani Premier Lig'e taşıdı.

Sezon başında 12 milyon satın alma maddesiyle Stuttgart'a 1 yıllık kiralanan Deniz'in gösterdiği  üstün performans dolayısıyla Alman ekibinde kalması bekleniyor..

Editör: Özgür Ayaydın