Time Dergisi’nin "2024 yılı dünyanın en harika yerleri” özel sayısını çıkaran ve destinasyona Turistik Diyarbakır Ekspresi’ni de ekleyen ekip, kenti yakından tanımaları için Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Diyarbakır’a davet edildi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın (DTSO) girişimleriyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Mezopotamya Ekspresi, Amerika'nın dünyaca ünlü Time Dergisi tarafından hazırlanan “Dünyada Gezilecek ve Görülecek En Güzel 100 destinasyon” arasında yeraldı.

A W255079 06

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, tüm Türkiye’de yankı uyandıran bu özel sayıyı hazırlayan 7 kişilik ekibi Diyarbakır’a davet etti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, ekibe bir kez daha teşekkür ederken, “Kendilerini buraya davet ettik. Diyarbakır’ı dünyada gezilecek ve görülecek 100 yer arasına almakla ne kadar haklı olduklarını görmelerini istiyoruz. Eğer davetimizi kabul edip gelirlerse, 2025 yılının nisan ayında başlayacak olan ilk tren gezisinde onları ağırlamak ve şehrimizi detaylı bir şekilde gezdirmek istiyoruz”dedi.

Diyarbakır'a geliyor, Narin'ın mezarına gitmesi bekleniyor Diyarbakır'a geliyor, Narin'ın mezarına gitmesi bekleniyor

Devlet Demir Yolları tarafından başlatılan turistik Mezopotamya Ekspresi nisan ve haziran aylarında toplam 8 sefer yaptı. Çok sayıda davetliyi kente getiren Turistik Diyarbakır Ekspresi, Ankara’dan başlayan ve Diyarbakır’da son bulan güzergah boyunca, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Kayseri’de misafirlerine mola imkanı sunuyor.

Diyarbakır TSO Başkanı Mehmet Kaya, ekspres seferlerinin kente katısının büyük olacağını belirterek, şöyle dedi:

Mehmet Kaya-1

“Doğrusu oda olarak yaklaşık 7 yıldır biz bu işe emek veriyoruz ve Mezopotamya Ekspresi seferinin başlamasını istiyoruz. Mezopotamya 33 tane medeniyete ev sahipliği yapmış ve 12 bin 500 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Dünyanın ilk yerleşim yeri bu bölge. Dünyaya gıda ve tarım ilk bu bölgeden yayılmış. Bu turizm destinasyonunu dünyaya tanıtmamız lazım. Şimdi dönüp baktığımızda, bölgemizde iç turizm konusunda bile yeterli bir turist çekemiyoruz. Hele dış turizmde oldukça zayıf noktadayız. Bunun tabii birçok nedeni olmakla birlikte tanıtım ve algı yönetmek bunların başında geliyor. Şimdi Times dergisi gibi bir derginin ‘Dünyada Gezilebilecek 100 Yer' arasına Diyarbakır'ı koyması bir kere bu algıların, olumsuz algıların tamamen yıkılmasına neden olacak. Nisan ve haziran aylarında Mezopotamya Ekspresi toplam 8 sefer yaptı. Tabi biz bu 8 seferi Devlet Demiryollarımızla birlikte, Büyükşehir Belediyesi'nin de katkısıyla yazarları, köşe yazarları, influencerları davet ettik. O insanlar gelip katıldılar ve gördükleri o turu, o görseli, o doğayı Mezopotamya'yı tabi ki paylaştılar, biz de bunu yapacaklarını biliyorduk. Tabi bununla birlikte içeride de önemli bir hava oluşturduğunun farkındaydık, bize geri dönüşler çok fazla oldu. Time dergisinin Diyarbakır'ı gezilebilecek yerlerden ilk 100'e alması bunun en uç noktası oldu ki bu çok çok önemliydi. Yerelde, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, odamız, sivil toplum kuruluşları ve esnafımızla, 2025'te buna hazırlık yapmalıyız. Bu duyurudan sonra biz inanıyoruz ki Mezopotamya Ekspresi artık yurt dışından da bölgeye oldukça fazla miktarda turist getirecektir. O da hem bölgenin daha da çok tanınmasına sebep olacak hem de bölgenin turizmine çok önemli bir katkı sağlayacak.”

Editör: HABER MERKEZİ