Antik medeniyetler ölümcül sıcakta nasıl serin kalınacağını biliyorlardı.

Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte, aşırı sıcaklar ve kuraklıklar hayatımızı giderek daha fazla etkiliyor. Peki, binlerce yıl önce benzer sorunlarla mücadele eden antik medeniyetler, bu zorlu koşullarda nasıl serin kalmayı başarıyordu?

Arkeologlar ve mimarlar, Sümerler, Mısırlılar, Pueblolar ve daha birçok kadim kültürün, günümüzde bile hayranlık uyandıran iklim kontrol tekniklerine sahip olduğunu ortaya koydu. 

Kalın duvarlar, küçük pencereler, rüzgar tuzakları, gölgelik avlular ve yağmur suyu hasadı gibi yöntemler, o dönemin insanlarını sıcak ve kurak iklimlerde bile konforlu bir yaşam sürmelerine olanak tanıyordu.

SÜMERLERDEN MISIRLILARA, SERİNLİĞİN İZLERİ

S E R İ N K L İ K3

Araştırmacılar, Sümerlerin, kerpiç duvarlarla ve küçük pencerelerle inşa ettikleri evlerde ısıyı hapsederek iç mekanları serin tuttuklarını söyledi.

Mısırlılarkın ise rüzgarı yakalayıp binaları soğutan ''mulqaf'' adı verilen benzersiz bir teknoloji geliştirdiklerini kaydeden araştırmacılar, ''Pueblolar ise güneye bakan uçurumların altına inşa ettikleri evleriyle hem gölgeye sığınıyor hem de kışın güneş enerjisinden yararlanıyorlardı'' dedi.

GELECEĞİN BİNALARI GEÇMİŞTEN İLHAM ALIYOR

S E R İ N L İ K1

''Bu kadim teknikler, günümüzde de büyük ilgi görüyor. Mimarlar, sürdürülebilir ve iklim dostu binalar tasarlarken bu bilgileri kullanıyor'' diyen araştırmacılar, güneş yönelimi, doğal havalandırma, gölgeleme ve yağmur suyu hasadı gibi yöntemlerin, modern yapılarda da uygulanarak hem enerji tasarrufu sağlandığını hem de daha konforlu yaşam alanları oluşturulduğunu ifade etti.

ANTİK BİLGELİK, MODERN SORUNLARA ÇÖZÜM

İran’da 2 bin 887 mahkuma Hamaney affı İran’da 2 bin 887 mahkuma Hamaney affı

S E R İ N L İ K

Araştırmacılar, küresel ısınmanın etkilerini azaltmak ve daha yaşanabilir şehirler inşa etmek için geçmişten ders çıkarılmasını gerektiğini anlatarak, ''Antik medeniyetlerin serin kalma sırları, iklim değişikliğiyle mücadelede bize önemli ipuçları sunuyor. Bu sayede, gelecek nesillere daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya bırakabiliriz'' dedi.

KAYNAK: Livesience
 

Editör: EYYUP KAÇAR