Almanya'daki Tübingen Üniversitesi'nden bilim insanları, üç Australopithecus türünün el kemiklerinin maymun ve insan elleriyle karşılaştırdı. Sonuçlar, Australopithecusların nesneleri manipüle edebildiğini ve hatta nispeten yakın zamanda yaşamış olan Australopithecus sediba'nın daha insan benzeri bir ele sahip olduğunu gösterdi.
Australopithecus el kemiklerindeki kas bağlanma noktaları incelendiğinde, eski insanların ellerini modern insanlarınkine benzer şekilde kullanabildiğinin keşfedildiğini belirten bilim insanları, ''Bu da, alet kullanımının Homo cinsinin ortaya çıkmasından çok önce başladığına dair önemli bir kanıt'' dedi.
Çalışmanın yazarlarından paleoantropolog Fotios Alexandros Karakostis, şöykle dedi:
''Bu erken insanların taş aletler yaptığını kesin olarak söyleyemesek de, ellerinin sıklıkla insan alet kullanımı için gerekli eylemlerle yakından örtüşen şekillerde kullanıldığını gösteriyor.''
Bilim insanları, bu bulguların, 2015 yılında Kenya'da bulunan 3,3 milyon yıllık aletlerin Australopithecus afarensis tarafından yapılmış olabileceği ihtimalini güçlendirdiğini ifade etti.
EL BECERİSİ VE EVRİM
Araştırmacılar, özellikle başparmak ve serçe parmağın insan benzeri kavramada önemli bir rol oynadığını belirtti.
Australopithecusların muhtemelen alet tutma ve yemek hazırlama gibi günlük görevler için bu parmaklardaki kaslara güvendiklerini bildiren araştırmacılar, ''bu yeni çalışma insan evrimi anlayışımızı değiştiriyor ve alet kullanımının sanılandan çok daha eski bir geçmişe sahip olabileceğini gösteriyor. Atalarımızın 3 milyon yıldan önce alet kullanmış olabileceğini gösteriyor'' dedi.
Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü'nden Tracy Kivell de, bu araştırmanın her Australopithecus türünün çevresiyle farklı şekillerde etkileşime girdiğini göstermesi açısından önemli olduğunu vurguladı.