Bilim&Teknoloji

Avrupa uydusu Dünya'ya çarpacak

Abone Ol

Avrupa'nın artık kullanılmayan ERS-2 uydusunun Şubat ortasında kontrolsüz bir şekilde dünyaya çarpacağı bildirildi.

Nisan 1995'te Dünya yörüngesine fırlatılan ve Dünya gözlem görevlerini Eylül 2011'de tamamlayan Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Avrupa Uzaktan Algılama 2 (ERS-2) uydusunun bu ay dünyaya çarpacağı belirtildi.

ESA yetkilileri, görevini tamamlayan uydunun 2011 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında 66 motorunun yakma işleminin gerçekleştirildiği ve bu uygulama ile uydunun kalan yakıtını tükettiği ortalama irtifasının 785 kilometreden (488 mil] yaklaşık 573 km'ye düşürüldüğünü kaydettiler.

Diğer uydularla veya uzay enkazlarıyla çarpışma riskinin büyük ölçüde azaltdığını ifade eden ESA yetkilileri, ''ERS-2, Avrupa tarafından şimdiye kadar geliştirilen ve fırlatılan en gelişmiş Dünya gözlem uzay aracıydı'' dedi.

NEREYE VE NASIL ÇARPACAĞI HENÜZ BELİRSİZ

Uydunun atmosferik sürüklenme nedeniyle nispeten hızlı bir şekilde aşağı çekilebilecek kadar alçakta olduğunu belirten yetkililer, sürecin ancak önümüzdeki günlerde hızlanacağını söyledi.

''ERS-2'nin Dünya atmosferinin büyük bir kısmına nerede ve ne zaman çarpacağını tahmin etmek için henüz çok erken. Ancak su, gezegenimizin yüzeyinin yaklaşık yüzde 70'ini kapladığından okyanusa yeniden girme ihtimali yüksek'' diyen yetkililer, uydunun yaklaşık 50 mil (80 km) yüksekliğe ulaştığında parçalanacağını ve parçaların çoğunun daha sonra atmosferde yanacağını, parçalarında toksik veya radyoaktif madde içermeyeceklerini ifade ettii.

''İNSANA ÇARPMASI 100 MİLYARDA BİRİN ALTINDA''

ESA yetkililer, parçalanarak dünyaya düşen parçaların insanlara çarpma riskinin çok düşük olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

''Bunlardan birine ya da herhangi bir uzay çöpüne çarpmak için gerçekten çok şanssız olmanız gerekir. Bir insanın uzay enkazından yaralanmasının yıllık riski 100 milyarda 1'in altındadır. Bu, yıldırım çarpması riskinden yaklaşık 65.000 kat daha düşüktür.''

Live Sience