Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Zürih’te uygulanan kaynağında çöp ayrıştırma modelini Diyarbakır’da hayata geçireceklerini söyledi.
İsviçre’nin Zürih kentinde 3-8 Şubat tarihleri arasında temaslarda bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, yaptıkları görüşmelerle ilgili CEGA Medya’ya konuştu. Zürih ziyaretinde güzel, pozitif, olumlu gelişmeler olduğunu, birlikte çalışabilecekleri temalar ve konular olduğunu söyleyen Eş Başkan Bucak, şöyle konuştu:
“Zürih-Diyarbakır Dostluk İnisiyatifi ve Zürich Kent Hükümet Parlamentosu bizleri davet etti. Oradaki fraksiyonların da birçoğunun oylarıyla, teşvikiyle bu dostluk köprüsünün yeniden ele alınmasına karar verildi. Aslında biz ilk seçildiğimizden beri bizi davet ediyorlardı ama biz süreci çok öngöremediğimiz için beklettik. Çok çeşitli gruplarla bir araya geldik. Hem politik temaslarımız açısından güzeldi, kayyımlar meselesini dile getirdik, yerelin demokrasisini ve önemini dile getirdik. Hem de ama belediyecilik çalışmaları, kent çalışmaları açısından da birkaç bizim için önemli alanı inceledik.”
“ZÜRİH MODELİNİ DİYARBAKIR’DA UYGULAYABİLİRİZ”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, kaynağında ayrıştırma, geri dönüşümün, kendilerinin Çevre Politikaları ve İklim Dairesi olarak önlerine koydukları bir çalışmaları olduğunu belirterek, “Bundan sonra evlerde, kurumlarda, en azından kendi kurumlarımızda ve pilot bir mahalle olarak seçebileceğimiz yerlerde bu kaynağında çöp ayrıştırma meselesi çok önemli. Zürich şehrinde çöpün yarısı geri dönüştürülüyor, yarısı da yakılarak enerji elde ediliyor, biyogaz elde ediliyor ve o biyogaz evlere ısınma olarak, kurumlara ısınma olarak geri gidiyor” dedi.
Bunun önemli bir mesele olduğunu ve bu konuda EKAY Tesislerinin olduğunu hatırlatan Bucak, “Ama, tabii önemli olan kaynağında evde ayrıştırma ve insanları bu konuda bilinçlendirme eğitim meselesi var. Buna dair muazzam bir deneyimleri var tabii Zürih’in. Yani onların deneyimi Gerçekten 1800'lerde başlıyor. Zürih'teki tesis de, Avrupa'nın ikinci büyük tesisi. Dolayısıyla bizim için önemliydi orayı görmek. Çok iyi bir sunum yaptılar. Bize de çok açıklar. Yine atık su arıtma tesislerini inceledik. Ulaşım sistemlerini inceledik. Ulaşım, mobilite, kentsel hareketlilik, sürdürülebilir bir yaşam. Yani daha çok toplu taşımaya, bisiklete, yürüyüşe yönlendiren bir kent yaşamı” diye konuştu.