Tarihi kaynaklar, XVI. yüzyılda Diyarbakır'ın sadece bir şehir değil, aynı zamanda önemli bir sanayi merkezi olduğunu gözler önüne seriyor.
Darphane, macunhane, şemihane, kirişhane ve tabakhane gibi çeşitli imalathanelere ev sahipliği yapan şehir, aynı zamanda zengin pamuk üretimiyle de dikkat çekiyordu. Hatta Diyarbakır ipliği, kırmızı kök boyasıyla boyanarak Avrupa pazarlarında büyük ilgi görüyordu.
SİKKELER DİYARBAKIR'DA BASILDI
Tarihi kaynaklar, Akkoyunlular döneminde tespit edilen 28 sikke, Yavuz Sultan Selim döneminde ise Amid'de (Diyarbakır) toplam 32 adet sikkenin basılması, şehrin ekonomik ve siyasi önemini bir kez daha ortaya koyduğunu anlatıyor.
XVI. yüzyılda Diyarbakır'da faaliyet gösteren darphanenin ise bu zenginliğin önemli bir göstergesi olduğu belirtilerek, 1566-1648 yılları arasında sekiz farklı padişah döneminde Amid Darphanesi'nde 21 adet sikke kesilmesi, şehrin darphane olarak da ne kadar önemli olduğunu kanıtladı kaydediliyor.
DİYARBAKIR'IN GİZLİ HAZİNELERİ
Diyarbakır'ın sadece tarihi surları ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda gelişmiş bir sanayi yapısıyla da öne çıktığı ifade edilirken, şehrin darphanesinin, XVI. yüzyılda ekonomik hayatın önemli bir parçası olduğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun para sirkülasyonunda etkin bir rol oynadığı belirtiliyor.