Ferit Aslan
Diyarbakır’da, 9 yıl sonra raftan indirilen Hafif Raylı Sistem Projesi için belediye yetkililerinden brifing alan Vali Zorluoğlu, destek sözü verdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımayı rahatlatmak, halka konforlu, güvenli ve ucuz toplu ulaşım hizmeti sağlamak amacıyla 2016 yılından beri rafta bekletilen Hafif Raylı Sistem Projesi’ni revize edip çalışmalara başlarken, bir ilk yaşandı.
Vali Murat Zorluoğlu Başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük’ün projeden söz etmesi üzerine, Vali Zorluoğlu, projenin Diyarbakır’ın ulaşım sorununu çözmesi anlamında önemli olduğunu belirterek, belediye yetkililerinden detaylı bir brifing istemişti.
DİYARBAKIR’DA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ, VALİ’YE BELEDİYE PROJESİ ANLATILDI
Vali Zorluoğlu’nun bu talebi üzerine büyükşehir belediyesi Genel Sekreteri Emrullah Gördük, Etüd Proje Daire Başkanı Murat Akbaş ve Raylı Sistemler Şube Müdürü Soner Gönenç, dün Diyarbakır Valiliğinde, Vali Murat Zorluoğlu ve Vali Yardımcısı Murat Yıldız’a yaklaşık 1 saat boyunca projenin teknik ve finansman detaylarını anlattı.
VALİ’DEN, BELEDİYE’NİN PROJESİNE DESTEK SÖZÜ
Çok verimli geçen toplantıda, Vali Murat Zorluoğlu’nun, Hafif Raylı Sistem Projesi ile ilgili yapılan çalışmalardan memnun kaldığı ve projenin İLBANK ile Hazine desteği konusunda çalışmalara destek sözü verdiği öğrenildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Genel Sekreter ve proje ekibinin Vali Zorluoğlu ile verimli bir toplantı yaptığını belirterek, ”Biz projeyi geldiğimizde raftan indirdik. Hazır bir projeydi, revizeye ihtiyacı vardı, kuşkusuz. Pek çok firmayla görüştük, pek çok alana hakim şirketle görüştük. Raylı sistem meselesinde deneyimli olan kimselerle çalışmak istiyoruz. Burada bir Raylı Sistem Daire Başkanlığı kuruyoruz. Meclisten daire başkanlığı kurulmasını geçireceğiz. Çekirdek ekibimizi bir yandan kurarken, bir yandan finans çalışmalarını yürütüyoruz” dedi.
14 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA, 20 İSTASYON OLACAK
Projenin 14 kilometre uzunluğunda ve 20 istasyondan oluştuğunu kaydeden Gördük, “Bir uçtan diğer uca 37 dakikalık bir süre öngörüyoruz. İlk etapta 20 araç alınacak, bunlardan 18 tanesi çalışacak, 2 araç yedekte bulundurulacak. İlk etapta günlük 75 bin yolcu taşınması planlanıyor. 2040 yılına kadar bu kapasite artırılarak devam edecektir” dedi.