Diyarbakır kadar tarihi eski olan Ergani, Mezopotamya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Akranya'dan Erkenin'e, Erkanikana'dan Yanari'ye, Zülkarneyn'den Arsania'ya, Urhana'dan Aşat'a kadar birçok isimle anılan bu kadim şehir, şimdi de Zülkarneyn ile olan bağlantısıyla gündeme geliyor. Peki, Ergani'nin Zülkarneyn ismiyle anılmasıyla Kur'an'da adı geçen Zülkarneyn arasında bir ilişki var mı?

Kur'an'da Zülkarneyn'den övgüyle bahsedilir. Kimilerine göre bir peygamber, kimilerine göre ise Allah'ın salih bir kulu olan Zülkarneyn'in kimliği hala tartışmalı. Ancak, Zülkarneyn'in zalimlere nefes aldırmayan, Yahudileri esaretten kurtaran Pers kralı Kuroş olduğu düşünülüyor. 

Çeşitli kaynaklarda er alan bilgiye göre, Kuroş'un Ergani'yi merkez yaparak, doğu ve batı seferlerinde burayı üs olarak kullandığı belirtiliyor.

Ergani'nin Zülkarneyn ismiyle anılmasının da bu tarihi bağlamda anlam kazandığı ifade edilirken, Kuroş'un Ergani'yi üs olarak kullanması  ve şehre Zülkarneyn adının verilmesine neden olabileceği kaydedildi.

Ergani'nin gizemli tarihinin, Zülkarneyn ile olan bağlantısı ve Kuroş'un bölgedeki izlerinin tarih meraklıları için hala keşfedilmeyi bekleyen bir hazine niteliğinde olduğu bildirildi.

ZÜLKARNEYN'İN SIRRI

Ergani'nin zengin mirasının Zülkarneyn'in izlerini taşıyor olabileceği kaydedilirken, tarihçiler ve arkeologlar, Ergani'nin gizemli tarihini aydınlatmak için çalışmalarına devam ediyor. 

Ergani'nin Zülkarneyn ile olan bağlantısı, belki de gelecekte yapılacak kazılarla daha net ortaya çıkacağı ifade edilirken, ''Ergani'nin Zülkarneyn ile olan bağlantısı, tarih ve efsanenin iç içe geçtiği bir konu olarak dikkati çekiyor. Bu gizemli bağlantı, Ergani'nin tarihi önemini daha da artırıyor'' denildi.

Kaynak: Prof. Kenan Haspolat