Japonya Çukuru'nun derinliklerinde yapılan son araştırmalar, okyanusun en zorlu koşullarına rağmen deniz canlılarının hayatta kalmasını sağlayan karmaşık oyuk yapıları ve ''sıfırlama'' olaylarının kanıtlarını ortaya çıkardı.
Bilim insanları, Pasifik Okyanusu'nun 7,7 kilometre derinliğinde, yukarıdan gelen tortu akıntıları sayesinde gelişen derin deniz canlılarının yaşadığı karmaşık oyuklar ve tirbuşon benzeri tüneller buldu. Bu canlıların, okyanusun en derin noktalarına oksijen ve besin taşıyan bulanıklık akıntıları sayesinde hayatta kaldıkları belirtildi.
''Uzun zamandır hadal bölgesinin (okyanusun 3,7 ila 6,8 mil arasında uzanan bölgesi) sert koşullar nedeniyle neredeyse hiç yerleşim yeri olmadığı düşünülüyordu'' diyen araştırmacılar, ancak bu yeni bulguların, okyanusun en derin kısımlarında bile bol miktarda yaşamın olduğunu gösterdiğini söyledi.
Finlandiya Jeoloji Araştırması'ndan Jussi Hovikoski ve Joonas Virtasalo, bu durumun paradoksal olduğunu, çünkü okyanusun en derin kısımlarının aslında daha dinamik ve çeşitli canlı topluluklarına ev sahipliği yaptığını belirtti.
Araştırmacılar, ''Solucan benzeri organizmalar ve deniz hıyarları gibi canlılar, beslenmek için tortunun içine giriyorlar'' dedi.