Bilim insanları, Grönland'ın en büyük buz nehri olan Kuzeydoğu Grönland Buz Akıntısı'nda kaydedilen depremlerin, buzulların hareketlerinin sanıldığından çok daha karmaşık olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

''Bugüne kadar, buzulların bal gibi yavaşça aktığı düşünülüyordu. Ancak yeni bulgular, buzulların sarsıntılı bir hareketle kaydığını ve aktığını gösteriyor'' diyen bilim insanları, bu durumun, buzulların dinamiklerini ve erime hızlarının anlaşılması için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

VOLKANİK KÜLLER VE BUZ DEPREMLERİ

Araştırmacılar, bu depremlerin 2,7 kilometre derinliğindeki bir sondaj kuyusuna fiber optik kablo indirerek tespit edildiğini ifade ederek, şöyle dedi:

''İlginç bir şekilde, bu depremlerin yüzeye ulaşmasını engelleyen bir volkanik kül tabakası keşfedildi. Yaklaşık 7.700 yıl önce meydana gelen bir volkanik patlamadan kaynaklanan bu küller, sadece sismik dalgaları engellemekle kalmıyor, aynı zamanda buz depremlerini de tetikliyor olabilir. Bu durum, buzullar ve volkanik aktiviteler arasındaki bağlantıyı gözler önüne seriyor.

Buz depremlerinin sadece lokal olaylar olmadığı, domino taşları gibi diğer depremleri tetikleyebildiği ve yatay olarak uzun mesafelere yayılabildiği de belirlendi. Bu durum, buzulların hareketlerinin tahmin edilenden çok daha dinamik ve öngörülemez olduğunu gösteriyor.''
 

Kaynak: livesience