Eylül 2024'ün başlarında, mevsim dışı yağmurlar Sahra Çölü'nün bazı bölgelerini etkisi altına aldı ve normalde kurak olan topraklarda göller oluşmasına neden oldu. Bu durum, bilim insanlarını şaşırtırken, çöl bölgelerinde aşırı hava olaylarının gelecekte daha sık görülebileceği endişesini de beraberinde getirdi.

REKOR YAĞIŞLAR VE SELLER

Fas'ın güneydoğusundaki Errachidia şehrinin, sadece iki günde yıllık ortalama yağış miktarının yarısına yakın yağış alarak, Eylül ayı için normalde beklenenin dört katı yağış kaydettiğini belirten uzmanlar, sellerin Sahra Afrika'sında nadir görülse de,  çöl bölgelerinde aşırı hava olaylarının daha yaygın hale geleceğini söyledi.

Uzmanlar, yağmurların, bazı bölgelerde yıllardır kurumuş olan gölleri yeniden canlandırdığını ifade ederek, ''Iriqui Gölü, uzun bir aradan sonra yeniden suyla dolarken, Erg Znaigui gibi mevsimlik göller de canlandı. Ancak, bu sevinç verici gelişmelerin yanı sıra, seller yıkım ve ölümlere de neden oldu. Fas'ta en az 18 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti'' dedi.

ÇÖL SELLERİİN NEDENLERİ

Çöl sellerinin, atmosferik, okyanusal ve ekolojik faktörlerin karmaşık bir karışımı sonucu meydana geldiğini ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte deniz suyu sıcaklıkları da artıyor ve buharlaşma hızlanıyor. Bu durum, atmosferdeki nem miktarını artırarak yoğun fırtınaların oluşmasına zemin hazırlıyor. Ayrıca, Atlantik Çok Yıllık Salınım (AMO) ve Atlantik Bölgesel Modu (AZM) gibi doğal iklim döngüleri de çöl sellerini etkileyebiliyor.''

Araştırmacılar, çöl topraklarının, yapıları nedeniyle ani sellere karşı oldukça hassas olduğunu belirterek, yoğun yağışlarda toprak yüzeyinin sıkışarak suyun emilmesini zorlaştırdığını ve sellerin daha hızlı yayılmasına neden olduğunu söyledi.
 

Kaynak: siencefocus