Araştırmacılar, 3.000 metre yükseklikteki Beartooth Platosu'nda bulunan buzulun altında, kusursuz bir şekilde korunmuş bir beyaz kabuklu çam ormanı keşfetti.

Yaklaşık 5.500 yıl önce yaşanan ani soğumanın, bu ormanı hızla buzla kaplayarak ağaçları neredeyse mükemmel durumda muhafaza ettiğini ifade eden araştırmacılar, iklim değişikliği nedeniyle eriyen buzulların, bu antik ekosistemi inceleme fırsatı sunduğunu söyledi.

Montana Eyalet Üniversitesi'nden David McWethy, ''Kimse bu buz parçalarının binlerce yıldır var olduğunu bilmiyordu. Şeyler bugün olduğundan çok farklı görünüyordu'' dedi.

Araştırmacılar, ormanın bir zamanlar aktif bir ekosistem olduğunu, hayvanlar ve insanlar tarafından kullanıldığını belirterek, aynı buz parçasında bulunan 10.000 yıllık bir mızrak ucunun da bölgede avcılık yapıldığını gösterdiğini bildirdi.

Ağaçların, son buzul çağının ardından yaşanan sıcak dönemin sonunda iklimin kademeli olarak soğuması ve volkanik patlamalar sonucu oluşan kül bulutları nedeniyle öldüğünün düşünüldüğünü anlatan araştırmacılar, volkanik soğumanın ani olmasının, ağaçların hızla buzla kaplanarak günümüze kadar korunmasını sağladığını ifade etti.

''Ortaya çıkan ağaçlar, kabukları eksik olmasına rağmen  şaşırtıcı derecede iyi korunmuş durumda'' diyen Oregon Eyalet Üniversitesi'nden Philip Mote, ''Donmuş bir ormanın ortaya çıkması daha önce duyduğum bir şey değil. Buzun altında her türlü şeyin gömüldüğünden eminim'' diyerek keşfin önemine dikkat çekiyor.
 

Kaynak: livesience