MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) ve Caltech'teki araştırmacılar, COVID-19 pandemisinin, insanlığın virüslerle mücadelesinde yeni bir sayfa açtığını ifade ederek, gelecekteki salgınlara karşı devrim niteliğinde bir keşfe imza attı.
Sarbecovirüs adı verilen ve SARS-CoV-2'yi de içeren virüs ailesinin tüm varyantlarına karşı etkili olabilen bir aşı geliştirmeyi başaran araştırmacılar, ''Bu aşı, virüslerin insan hücrelerine tutunmasını sağlayan reseptör bağlayıcı proteinleri (RBD) hedef alıyor'' dedi.
AŞIYI ÖZEL KILAN NEDEN
Araştırmacılar, geliştirilen aşının, virüsün sürekli mutasyona uğrayan bölgeleri yerine, değişmeden kalan RBD bölgelerini hedef aldığını ve bu sayede, virüsün aşıdan kaçmak için evrimleşmesinin çok daha zor hale geldiğini söyledi.
''Mozaik nanopartiküller'' adı verilen bir yöntem kullanılarak, farklı sarbecovirüslerden alınan RBD'leri bir araya getirdiklerini ifade eden araştırmacılar, bu, aşının daha geniş bir koruma sağlayabilmesini ve farklı varyantlara karşı etkili olmasını sağladığını belirtti.
Araştırmacılar, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, aşının SARS-CoV-2'nin tüm varyantlarına ve diğer sarbecovirüslere karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturduğunu bildirdi.
''Bu gelişme, gelecekteki koronavirüs salgınlarıyla mücadelede büyük bir umut vaat ediyor'' diyen araştırmacılar, aşının insanlar üzerindeki etkinliğini test etmek için klinik denemelere başlamayı planladıklarını , insanlar üzerinde başarı sağlanırsa, aşının, pandemilerin önlenmesinde ve kontrol altına alınmasında çığır açan bir rol oynayabileceğini kaydetti.