Diyarbakır, sadece tarihi surları ve medeniyetiyle değil, binlerce yıllık el sanatlarıyla da dikkat çekiyor. Bölgenin en zengin bakır yataklarına sahip olan Ergani'den çıkarılan bakır, usta ellerde şekillenerek eşsiz eserlere dönüşüyor.
Özellikle Orta Çağ'dan beri süregelen bakır işleme geleneği, Diyarbakır'ı Türkiye'nin en önemli bakır işleme merkezlerinden biri haline getiriyor.
Ergani'deki zengin bakır yataklarının, Diyarbakır'ın ekonomik ve kültürel hayatında önemli bir role sahip olduğu belirtilen tarihi kaynaklarda, bölgeden çıkarılan bakırın, hem yerel halkın günlük yaşamında kullanılan eşyaların üretilmesinde hem de askeri amaçlarla kullanıldığı belirtiliyor.
Diyarbakır'daki atölyelerde üretilen bakır kapların, sadece bölgede değil, Suriye ve Irak gibi komşu ülkelerde de büyük ilgi gördüğü anlatılıyor.
DİYARBAKIR'IN BRONZ TOPLARI
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Diyarbakır'ın, Doğu Anadolu'nun en büyük bakır işleme atölyelerine ev sahipliği yaptığı ifade edilirken, ''Hatta Diyarbakır'da üretilen bronz toplar, Mezopotamya'ya kadar gönderiliyor. Bu durum, şehrin ekonomik ve stratejik önemini bir kez daha ortaya koyuyor'' deniliyor.
Diyarbakır bakır işçiliğinde en sık görülen motifler arasında bitkisel desenler (yaprak, dal, lale, gül, çiçek), nesneler (ay, su, yıldız) ve figürlü bezemelerin (horoz, tavuk, balık, aslan, çift başlı kartal) yer aldığı belirtiliyor.