Bilim&Teknoloji

Beynin gizli haritası çözülüyor

MIT'deki sinirbilimciler, insanların film izlerken beyinlerini tarayarak serebral korteksin şimdiye kadarki en kapsamlı haritasını çıkardı.

Abone Ol

MIT'in (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) McGovern Beyin Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Robert Desimone, Fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) verileri kullanılarak, dil işleme, sosyal etkileşimler ve görsel girdiler gibi farklı işlevlere sahip 24 ağ belirlendiğini söyledi.

Nörobilimde beyin ağlarına daha doğal koşullar altında bakmak için yeni bir yaklaşımın ortaya çıktığını belirten Desimone, şöyle dedi:

''Bu ağların çoğu daha önce tespit edilmişti, ancak doğal ortamlarda tam olarak incelenmemişti. Yeni çalışma, izleyicilerin film izlerken beyinlerindeki ağları haritalandırarak çığır açıyor. Önceki çalışmalar ise sınırlı sayıda görev veya dinlenme halindeki beyin korelasyonlarına odaklanıyordu.

Bu, nörogörüntülemedeki geleneksel yaklaşımlardan farklı. Bize tüm cevapları vermeyecek, ancak filmlerde gördüğümüz ve ortaya çıkan bu ağ haritalarıyla ilgili birçok ilginç fikir üretiyor.''

DAHA KESİN HARİTALAMA

Desimone, beynin serebral korteksinin, görsel ve işitsel girdiler de dahil olmak üzere farklı duyusal bilgileri işleyen bölgelere ayrıldığını ifade ederek, yeni çalışmada, 7 Tesla MRI tarayıcısı kullanılarak 176 kişinin beyin aktivitesinin, bir saatlik film klipleri izlerken görüntülendiğini söyledi.

Her beyin bölgesinin aktivite modellerini analiz etmek için bir makine öğrenme algoritması kullanıldığını ve böylece 24 farklı ağın ortaya çıkarıldığını belirten Desimone, görsel sahnelere duyarlı görünen prefrontal korteksteki ağlar da dahil olmak üzere daha önce görülmemiş ağlar keşfedildiğini bildirdi.

Desimone, şöyle devam etti:

''Bu tür deneyler, serebral korteksin işlevsel olarak nasıl organize edildiğine dair hipotezler üretmekle ilgilidir. Film izlerken ortaya çıkan ağlar, artık hipotezleri test etmek için daha spesifik deneylerle takip edilmelidir. Bu bize, sadece dinlenmek için oturmaktan daha doğal bir görev sırasında tüm korteksin işleyişine dair yeni bir bakış açısı sağlıyor.

Bu çalışma, beynimizin karmaşıklığını anlama yolunda atılan önemli bir adım ve gelecekteki araştırmalar için heyecan verici yeni yollar açıyor.''