Bilim insanları, zaman ve hareket hakkındaki geleneksel anlayışımızı kökten değiştirebilecek yepyeni bir madde fazı olan 'zaman kristali' keşfetti. Bu çığır açan buluş, kuantum mekaniğinin bilinen sınırlarını genişletme potansiyeline sahip.
Fizikçiler, kuantum etkileşimleri üzerine temel teorileri doğrulayabilecek, daha önce benzeri görülmemiş bir tür zaman kristali geliştirdiklerini belirterek, bu yeni madde fazının, enerji harcamadan sürekli hareket etme özelliğine sahip olduğunu söyledi.
St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nde fizik yardımcı doçenti ve araştırmanın baş yazarlarından Chong Zu, zaman kristalinin, bildiğimiz geleneksel kristallerle benzerlik gösterdiğini belirterek, geleneksel bir kristalin uzayda düzenli bir desen sergilemesinin aksine, zaman kristalinin atomlarını zaman içinde aynı şekilde düzenleyerek bir hareket deseni tekrarladığını ve zaman kristalinin belirli bir frekansta titreşmesine yol açtığını belirtti.
Teorik olarak, bir zaman kristalinin hiç kurulması gerekmeyen, hiçbir dış enerjiye ihtiyaç duymadan sonsuza kadar aynı desende döngüsel bir hareket sergileyebildiğini ifade ederek, ancak gerçekte, zaman kristallerinin oldukça hassas yapıda ve çevresel etkilere karşı oldukça savunmasız olduklarını söyledi.
''zaman kuasikristali'' adı verilen yeni bir tür zaman kristali üretten bilim insanları,''Kuasikristal, normal bir kristal gibi atomları belirli ve rastgele olmayan bir düzende organize edilmiş, ancak tekrarlayan bir desene sahip olmayan katı bir maddedir'' dedi.
Standart bir zaman kristalinin aynı deseni sürekli olarak tekrarlamasının aksine, bir zaman kuasikristalinin atom diziliminin hiçbir zaman aynı şekilde tekrarlanmadığı anlamına geldiğini belirten araştırmacılar, tekrarlama olmadığı için kristalin farklı frekanslarda titreştiğini söyledi.
MIT'de araştırmacı ve makalenin ortak yazarlarından Bingtian Ye yaptığı açıklamada, ''Zaman kuasikristallerindeki ritimleri başlatmak için mikrodalga darbeleri kullandık. Mikrodalgalar zaman içinde düzenin oluşmasına yardımcı oluyor'' dedi.