Bilim&Teknoloji

Bilim insanları karıncaların dünyasına girdi

Abone Ol

Bilim insanları karıncaların dünyasına girdi

Karıncalarda keşfedilen bir enzim üzerinde yapılan çalışmalarla karıncaların anında rollerini değiştirdikleri belirlendi.

Livesience.com'da yer alan habere göre, bilim insanları, ''kan-beyin bariyeri'' içinde, bir karıncanın asker mi yoksa toplayıcı mı olduğunu kontrol etmeye yardımcı olan bir enzim keşfettiler.

Toplayıcı ve asker karıncalar arasındaki davranışsal farklılıkların temelini anlamak amacıyla çalışmalar yürüten araştırmacılar, karınca sınıfı arasında genlerin ve proteinlerin karıncaların rollerini değiştirdiklerini anlattı.

Araştırmacılar, asker karıncaların beyinlerine çocuk hormonu enjekte edildiğinde  karıncaların paralı asker rollerini terk ederek yiyecek aramaya başladıklarını ortaya çıkardıklarını ifade ederek, şöyle dedi:

''Karıncalar, onu üreten geni manipüle ederek çocuk hormonu esteraz arzını azalttığında sosyal davranışta benzer bir değişim gösterdi. Onu parçalayacak bir enzim olmadan, gençlik hormonu karıncaların beyinlerine ulaştı ve davranışlarını yeniden programladı. Ancak, karınca kan-beyin bariyerinin, bu iki işçi türü arasındaki çocuk hormonunu böylesine önemli bir davranışı kontrol edecek şekilde dinamik olarak düzenlemesi bizim için kesinlikle şaşırtıcıydı.''

Rockefeller Üniversitesi'nde evrimsel bir biyolog olan ve çalışmaya dahil olmayan Daniel Kronauer, ''Juvenil hormonun beyne erişiminin kan-beyin bariyeri seviyesinde bu kadar sıkı bir şekilde düzenlenmesi gerçekten harika bir bulgu'' dedi.

Araştırmacılar, meyve sineği üzerinmde yaptıkları deneyde de sineklerinm rollerini değiştirdiklerini belirledi.