Böceklerden ilham alınarak tasarlanan ve sadece bir kuru üzüm ağırlığındaki uçan robot, akrobasi hareketleri gerçekleştirebiliyor ve 15 dakikaya kadar havada kalabiliyor. Bu süre, böcek boyutlarındaki diğer insansız hava araçlarına kıyasla çok daha uzun.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Suhan Kim ve ekibi tarafından gerçekleştirilen minik robot, böcek boyutlarındaki insansız hava araçlarına göre çok daha uzun süre dağılmadan uçabiliyor.
Küçük uçan robotların çevik manevralar yapabilmesi için hafif ve atik olmaları gerekirken aynı zamanda büyük kuvvetlere dayanabilmeleri gerektiğini belirten Kim, ''Çoğu küçük robot, kırılmadan önce yalnızca yaklaşık 20 saniye uçabiliyor. Bu da robotların uçuş yeteneklerini test etmek ve geliştirmek için yeterli veri toplamayı zorlaştırıyor'' dedi.
Kim ve ekibi, robotun eklemlerini daha geniş bir alana yayarak dayanıklılığını artırdıklarını ifade ederek, bu sayede eklemler üzerinden geçen kuvvetin yaklaşık 100 kat azaltıldığını ve ayrıca, kanatları hareket ettirmek için standart elektrik motorları yerine kas benzeri yumuşak aktüatörler kullanıldığını söyledi.
Bu gelişmenin, minik robotların gelecekte arama kurtarma, çevresel izleme ve hatta istihbarat toplama gibi alanlarda kullanılabileceğinin sinyallerini verdiği bildirildi.