Honda, elektrikli araç dünyasında devrim yaratacak bir hamleyle, 2030 yılına kadar 1.000 kilometre menzile sahip katı hal pillerini elektrikli araçlarında kullanmayı hedefliyor. Bu, mevcut elektrikli araçların menzilinin iki katından fazla ve ''menzil kaygısı'' gibi en büyük engellerden birini ortadan kaldıracak potansiyele sahip.
Geçtiğimiz ay duyurulan bu iddialı plan, Honda'nın Kasım ayında tanıttığı gösteri üretim hattıyla destekleniyor.
Bu hatta, on yılın ikinci yarısında kitlesel pazar ölçeğinde elektrikli araçlara entegre edilecek katı hal pilleri üretilecek.
Honda Ar-Ge başkanı Keiji Otsu, katı hal pil teknolojisinin ''bu EV çağında oyunun kurallarını değiştirecek yenilikçi bir teknoloji'' olduğunu ve ''elektriklendirmenin temel faktörü'' olacağını vurguladı.
Yeni pillerin mevcut lityum iyon pillere göre çok daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip olduklarını ifade eden Otsu, şöyle dedi:
''Mevcut pillere göre yüzde 50 daha küçük, yüzde 35 daha hafif ve yüzde 25 daha ucuzlar. Sıvı elektrolit içermedikleri için yanma riski daha düşük. Sıcaklık değişimlerinden daha az etkileniyorlar.
Üstesinden gelinmesi gereken zorluklar da yok değil.
Honda, katı hal pillerinin üretiminde karşılaşılan bazı teknik zorlukları aşmak için çalışıyor. Bunlar arasında, seramik ayırıcıların kırılganlığı, elektrolitlerin iyon akışını sınırlaması ve dendrit oluşumu gibi sorunlar yer alıyor.
Honda, bu sorunları çözmek için yeni tesisinde özel bir rulo presleme tekniği kullanacak.
Bu teknoloji, elektrolit katmanlarının yoğunluğunu artırarak pilin performansını ve dayanıklılığını iyileştirecek.''
Araştırmacılar, Honda'nın 2030 hedefinin, sadece elektrikli araçların menzilini artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda benzinle çalışan otomobillerin sonunu hızlandırma potansiyeline de sahip olduğunu belirterek, ''eğer Honda bu iddialı hedeflerine ulaşırsa, otomotiv sektöründe yeni bir dönemin kapılarını aralayabilir'' dedi.