Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Asena, son dönemlerde artış gösteren hastalık konusunda uyardı.
Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski Başhekimi olan Doğu Pediatri Derneği Genel Sekreteri ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Asena, son dönemde el, ayak ve ağız hastalığındaki artış konusuna dikkat çekti. El, ayak ve ağız hastalığının genellikle 2-10 yaş arasındaki çocukları, özellikle de 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen ancak bazen yetişkinlerde de görülebilen yaygın bir viral hastalık olgunu söyleyen Doç. Dr. Asena şöyle konuştu:
“Hastalık sıklıkla yaz ve sonbahar aylarında görülmekte olup, küresel ısınma ile mevsim özelliklerin değişmesiyle beraber, hastalığın görüldüğü mevsim de değişiklik göstermektedir. El, ayak, ağız hastalığı, tüm dünya ülkelerinde görülmekle birlikte düşük hijyenli bölgelerde daha şiddetli seyretmektedir.”
HASTALIĞIN BELİRTİLERİ
Hasatlığın belirtileri hakkında da konuşan Doç. Dr. Asena, “El, ayak ve ağız hastalığı genellikle ateş (38-39 derece) , iştahsızlık, belli belirsiz bir kırıklık hali ve boğaz ağrısı ile başlar. Karın ağrısı ve öksürükte olabilir. Ateşin başlamasından 1-2 gün sonra, ağızda herpanjina adı verilen ağrılı, içi su dolu döküntüler meydana gelir. Deri döküntüleri ise 1-2 gün sonra gelişir. Ayak tabanı ve ellerde avuç içinde düz kırmızı noktalar halinde başlayan döküntüler, daha sonra su toplar. El ve ayaklardaki döküntüler genellikle 5-7 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir” diye konuştu,
HASTALIK NASIL BULAŞIR?
Doç. Dr. Asena, hastalığın solunum yoluyla, tükürükle, yakın temasla ve dışkı yoluyla bulaşabildiğini da belirterek, “Yoğunlaşan virüslerle hastalık salgına da dönüşebilmektedir. Bu nedenle anne ve babalara, çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları konusunda büyük görev düşmektedir.
Alınacak ayrıntılı bir hastalık öyküsü ve fizik muayene, ağızda, ellerde ve ayaklarda karakteristik döküntüler, genellikle hastalığın teşhisi için yeterlidir. Genellikle, hiçbir laboratuvar çalışması gerekmez” dedi.
HASTALIKTAN KORUNMA YOLLARI
Hastalıktan korunma yollarını anlatan Doç. Dr. Muhammed Asena, hasta bireyler ile temastan kaçınarak ve bazı temel temizlik kurallarına dikkat ederek hastalıktan korunabileceğini söyledi. Doç. Dr. Asena, önlemleri daha sonra şöyle sıraladı:
- Eller özellikle tuvalet kullanımı sonrası veya bez değiştirdikten sonra, yemek hazırlamadan veya yemekten önce mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.
- Oyuncaklarda dahil olmak üzere kullanılan tüm malzemelerin yüzey temizliğine dikkat edilmelidir.
- Hastalarla yakın temastan (öpüşme, sarılma gibi…) ve ortak tabak bardak kullanımından kaçınılmalıdır.
- Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi çok büyük önem taşır.
- Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durulması gerekir.
- Ortak yaşam alanlarını sık sık havalandırarak içeri temiz hava girmesini sağlamak gerekir.
- Okul ve kreşlerde ortam yüzeylerinin günlük temizliği sağlanmalıdır.