Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Diyarbakır’ın Çılgın Projesi olarak nitelendirdiği 2 milyon 350 bin dekar tarım arazisinin sulamasını sağlayacak Silvan Projesi tamamlandığında yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Bu projede Diyarbakır-Batman arasındaki ovaların su ihtiyacını karşılayacak Silvan Tüneli'nin yapımına 2014te başlandı ancak 2015 yılında tünel kazma çalışmasında doğalgaz patlaması sonucu yangın çıktı. Olayda 9 kişi yaralanırken Tünel Delme Makinesi (TDM) tamamen kullanılamaz hale geldiği için toprak altından çıkarılamadı.

Tünel-1

Bunun üzerine tünel güzergahında değişikliğe gidildi ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bir daha çalışma sırasında patlama yaşanmaması için gazlı ortamda çalışabilen Tünel Delme Makinesi (TDM) kullanılmasını kararlaştırdı

13 kilometre olacak Silvan Tüneli İkmal İnşaatı İçin 5 Eylül 2018 en düşük teklif Simtay İnşaat + Pramid Yapı Ortaklığı tarafından verildi. Ardından ihalenin iptal edilmesinden sonra tünel 2023 yılında yeniden ihaleye çıktı.Söz konusu ihaleyi kazanan Limak İnşaat - Mapa İnşaat ortak girişimi ile imzalanan sözleşmenin bedeli 4.772.492.399 TL oldu.

Tünel4

Limak İnşaat - Mapa İnşaat ortak girişimi tünel kazımı için yurt dışından 150 metre uzunluğunda 40 milyon dolar tutarında Tünel Delme Makinesi siparişi verdi. Bölümler halinde ithal edilen Tünel Delme Makinesi’nim tüm bölümlerini gelmesinin ardından kazı çalışmaları yeniden başlayacak.

Silvan Barajı’nın su tutmasını sağlayacak olan 5 bin 500 metre uzunluğundaki Babakaya Tüneli’nin yapımı da yeniden ihale edilirken, ihaleyi geçen yıl 3 milyar 150 milyon lira tutarla Kalyon firması kazanmıştı.

Editör: ÖZGÜR AYAYDIN