Livesience'de yer alan araştırmaya göre, herkesin zamanın farklı durumlarda farklı hızlarda aktığını hissettiği belirtildi.

Yeni bir yerde geçen tatilin, evde geçirile zamandan çok daha uzun gelirken, insanlar sıkıldığında ise zamanın adeta durmuş hissine kapıldığını belirterek,  zaman algısındaki bu değişimlerin nedenini açıkladı.

Zaman algısındaki küçük değişimlerin bilgi işlemeyle bağlantılı olduğunu ifade eden bilim insanları şöyle dedi:

''Zihnimiz ne kadar çok bilgi işlerse, zaman o kadar yavaşlıyor. Yeni ortamlar, çocukluk dönemi ve can sıkıntısı zamanı uzatırken, odaklanma ve dalma hali zamanı hızlandırıyor.

Ancak zaman algımızdaki değişimler bazen çok daha radikal olabiliyor. 'Zaman genişlemesi deneyimleri' adı verilen bu durumlarda, saniyeler dakikalara dönüşebiliyor. İnsanların yüzde 85'i hayatında en az bir kez zaman genişlemesi deneyimliyor.''

Araştırmacılar, zaman genişlemesi deneyimlerinin genellikle kaza, acil durum ve spor gibi anlarda yaşandığını belirterek, bu gibi durumlarda kişilerin, düşünmek ve tepki vermek için normalden çok daha fazla zamana sahip olduklarını hissettiğini söyledi.

BİLİNCİN DEĞİŞMİŞ HALLERİNİN ROLÜ

Zaman genişlemesi deneyimlerini anlamak için bilincin değişmiş hallerine odaklanmak gerektiğini ifade eden bilim insanları şöyle devam etti:

''Kaza, spor ve meditasyon gibi durumlar bilinçte ani değişimlere neden olabiliyor. Bu değişimler, zaman algımızı ve benlik duygumuzu etkiliyor.

Bilincin değişmiş hallerinde, dış dünya ile aramızdaki sınırlar belirsizleşiyor ve zaman algımız genişliyor. Sanki normal bilincimizin dışına çıkarak farklı bir zaman boyutuna geçiyoruz.

Zaman genişlemesi deneyimleri, insan bilincinin gizemli derinliklerine ışık tutan ve hala tam olarak anlaşılmayı bekleyen bir fenomen. Bu alandaki araştırmalar, zaman algısı, bilinç ve gerçeklik kavramlarına dair yeni bakış açıları sunmaya devam ediyor.''

Editör: Ayşegül Yaşar