CERN'deki bilim insanları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) sayesinde şimdiye kadar gözlemlenen en ağır antimadde parçacığı olan anti-hiperhelyum-4'ü keşfetti. Bu çığır açan buluş, evrenin başlangıcındaki büyük patlamadan hemen sonra neden maddenin antimaddeye üstünlük sağladığı sorusuna cevap bulmaya yardımcı olacağı belitildi.
MADDE VE ANTİMADDE ARASINDAKİ DENGE
Bilim insanları, uzun yıllardır, evrenin başlangıcında madde ve antimadde eşit miktarlarda yaratılmış olmasına rağmen, neden evrende gözle görülür şekilde daha çok madde olduğunu merak ettiklerini ifade ederek, ''Madde ve antimadde bir araya geldiğinde birbirini yok ederek enerjiye dönüşür. Eğer evrende bu iki madde eşit miktarda olsaydı, bugün gördüğümüz gibi yıldızlar, gezegenler ve yaşam olmazdı'' dedi.
LHC'NİN KEŞFİ
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, bu gizemi çözmek için yapılan deneylerde önemli bir rol oynadığını kaydeden bilim insanları, LHC'de parçacıklar neredeyse ışık hızında çarpıştırılarak evrenin ilk anlarındaki koşulların simüle edildiğini ve bu çarpışmalar sonucu ortaya çıkan parçacıklar incelenerek evrenin oluşumu hakkında önemli bilgiler elde edildiğini söyledi.
ANTI-HIPERHELYUM-4 NEDİR?
Anti-hiperhelyum-4, hiperhelyum-4 adlı bir atom çekirdeğinin antimadde karşılığıdır. Bu parçacık, iki antiproton, bir antinötron ve bir antilambda parçacığından oluşur. Anti-hiperhelyum-4'ün keşfi, bilim insanlarına evrenin ilk anlarındaki koşullar hakkında daha detaylı bilgi vererek madde-antimadde asimetrisi olarak bilinen bu gizemin çözülmesine katkıda bulunacak.