Bilim insanları, Wi-Fi ve Bluetooth sinyalleriyle cihazları şarj edebilen anten geliştirdi.

Livesience'de yer alan araştırmaya göre, bilim insanları, Wi-Fi ve Bluetooth gibi elektromanyetik dalgaları elektriğe dönüştürebilen yeni bir anten türü geliştirdi. Anten, kuantum fiziğinin gizemlerinden ilham alarak, en zayıf sinyalleri bile yakalayıp kullanabiliyor.

''Kaos Tanrısı'' dünyaya çarpacak mı? ''Kaos Tanrısı'' dünyaya çarpacak mı?

Özellikle nesnelerin interneti (IoT) cihazları ve küçük sensörlerin, yakında arka plandaki Wi-Fi ve Bluetooth sinyallerinden güç toplayabileceklerini  belirten araştırmacılar, bu gelişmiş teknolojinin, sıradan bir termometreye bile enerji sağlayabildiğini söyledi.

ANTENLE ŞARJ

''Bu yeni teknoloji, "rektifiye anteni" adı verilen son derece hassas bir bileşene dayanıyor. Anten, elektromanyetik enerjiyi doğru akıma (DC) dönüştürerek cihazlara güç sağlıyor'' diyen araştırmacılar, bu yenilikçi antenle, ortamda neredeyse kaybolan sinyallerin bile toplanarak kullanılabilir elektriğe dönüştüğünü belirtti.

Yıllardır düşük seviyelerde elektrik üretmek için kullanılan bu teknolojinin, şimdi küçük cihazlar için umut vadettiğini ifade eden araştırmacılar, şöyle dedi:

''Rectennalar olarak adlandırılan bu antenler, Wi-Fi ve Bluetooth gibi sinyallerde bulunan elektromanyetik dalgaları yakalayıp alternatif akıma (AC) dönüştürüyor, ardından doğrultucu devre ile doğru akıma (DC) çeviriyor. 

Bu yenilikçi teknoloji, gelecekte küçük cihazların pil bağımlılığını azaltarak enerji tüketimini düşürmeyi ve çevre dostu bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Wi-Fi ve Bluetooth sinyalleri artık sadece veri taşımakla kalmayacak, aynı zamanda cihazlarınızın enerji kaynağı da olacak!''

Editör: EYYUP KAÇAR