Çin'in Chang'e-6 ay modülü, Ay'ın uzak tarafından topladığı örneklerle Dünya'ya geri döndü.
Chang'e-6 ay modülü, bugün yerel saatle 14:00 civarında Çin'in İç Moğolistan bölgesine iniş yaparak görevini başarıyla tamamladı. Toplanan örnekler, Ay'ın her zaman Dünya'ya dönük olmayan tarafından getirilen ilk örnekler olma özelliğini taşıyor.
Ay'ın uzak tarafından malzeme toplayıp Dünya'ya geri getiren ilk ülke olan Çin, bu alandaki öncülüğünü bir kez daha kanıtlarken, örneklerin gezegenimizin yakın tarihini anlamada önemli olduğu bildirildi.
BİR AY YOLCUKLUK YAPTI
Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) Başkanı Zhang Kejian, ''Chang'e-6 ay keşif misyonu tam bir başarıydı'' diyerek kontrol odasında alkışlar ve kutlamalar arasında tarihi anı duyurdu.
Çin'in ay tanrıçasının adını taşıyan Chang'e-6 misyonu, 3 Mayıs'ta Hainan'dan fırlatıldı ve Güney Kutbu-Aitken havzasına ulaşmadan önce bir ay boyunca yolculuk yaptı.
Ay yüzeyindeki en eski ve en büyük çarpma krateri olan bu havzada, iniş aracı robot kolunu kullanarak sondaj yaptı ve örnekler topladı.
Yörünge aracıyla yeniden bağlantı kurduktan sonra Dünya'ya dönüş yolculuğuna başladı.
Bilim insanları, geri gönderilen örnekleri analiz ederek Ay'ı ve Dünya'nın evrimini daha iyi anlamayı hedefliyor.
Ay'ın uzak tarafı, asteroit çarpmaları nedeniyle yakın tarafına göre çok daha fazla iz taşıyor. Örnekler, asteroit çarpışmaları ve genç Dünya'nın erken dönem durumlarına ilişkin önemli yanıtlar içerebilir.
Ay'da plaka tektoniği bulunmadığından, Dünya-Ay sisteminin erken gelişiminin donmuş bir kaydını sunuyor.
Live Sience