Kültür&Sanat

Çin'de batılı adamın ilginç tasviri ortaya çıktı

Çin Tang Hanedanı mezarında sarı saçlı ''Batılı'' adamın sıra dışı tasviri ortaya çıktı.

Abone Ol

Çin Tang Hanedanı mezarında sarı saçlı ''Batılı'' adamın sıra dışı tasviri ortaya çıktı.

Çin'in kuzeyindeki arkeologlar, Tang Hanedanı'na (MS 618-907) ait 700'lü yıllardan kalma bir mezar keşfetti. 

Şansi eyaletinin başkenti Taiyuan yakınlarındaki bir yamaçta yapılan yol çalışmaları sırasında 2018'de bulunan mezar, muhteşem duvar resimleriyle dikkati çekiyor. 

Arkeologların tamamlanan kazı çalışmalarını geçtiğimiz ay raporlamasıyla bu olağanüstü buluş gün yüzüne çıktı.

BENZERSİZ TASVİRLER

Mezar, dönemin günlük yaşamına dair daha önce hiç görülmemiş detaylar sunuyor. Buğday döven ve erişte yapan erkeklerden, un öğüten kadınlara kadar birçok figür, Tang Hanedanı dönemi yaşamının canlı bir tablosunu gözler önüne seriyor.

MEZARDA BULUNAN BATILI FİGÜR

Arkeologlar, duvar resimleri arasında en ilginç olanın, sarı saçlı ve sakallı ''Batılı'' figürü olduğunu söyledi.

Batı Michigan Üniversitesi tarih profesörü Victor Xiong, bu figürün Orta Asya'dan gelen bir Sogdian olabileceğini ifade ederek, Sogdian'ların, Asya ve Avrupa arasındaki İpek Yolu rotaları boyunca ticaret yapan bir halk olarak bilindiğini ve çoğunlukla günümüzde Tacikistan ve Özbekistan topraklarında yaşadıklarını söyledi.

MEZAR YAPISI VE DEKORASYON

Mezarın, tek bir tuğla odadan, bir kapıdan ve bir koridordan oluştuğunu, duvarlar, kapı ve koridorun, Tang Hanedanı dönemindeki yaşam sahneleriyle süslendiğini kaydeden arkeologlar, odanın kubbeli tavanında ise ejderha ve anka kuşu tasvirleri bulunduğunu belirtti.

Kapının yakınındaki figürlerin de mezarın ''kapı bekçilerini'' veya koruyucularını temsil ettiğini söyleyen arkeologlar,''bu figürler sarı cübbeler giymiş ve bazılarının belinde kılıçlar var'' dedi.

Arkeologlar duvafr resimlerinin iyi korunduğunu ifade etti.

TARİHİ BİR HAZİNE

Bu keşfin sadece Tang Hanedanı dönemi yaşamını gözler önüne sermekle kalmadığını, aynı zamanda o dönemdeki kültürel ve ticari etkileşimlerin de bir kanıtı olarak değerlendirildiğini anlatan arkeologlar,''Sarı saçlı 'Batılı' figürü, Çin'in Orta Asya ile olan bağlantılarını ve İpek Yolu'nun kültürel zenginliğini bir kez daha hatırlatıyor'' dedi.

Livesience