Çin'in Chang'e 5 misyonu tarafından Ay'dan toplanan kaya örneklerinde su izleri bulundu. 

Çin Bilimler Akademisi’nin yaptığı açıklamaya göre, Chang'e 5 misyonuyla Dünya'ya getirilen kaya örnekleri, ''hidratlı moleküllerle'' dolu kristaller içeriyor.

Bu buluş, Ay yüzeyinde suyun varlığını kanıtlayan birinci elden delil niteliğinde olurken, keşfin, Ay’ın yüzeyinin tamamen kuru olduğu varsayımını alt üst ediyor.

Daha önce, 1960'lar ve 1970'lerde ABD Apollo misyonları tarafından getirilen örneklerde su izine rastlanmamıştı. Ancak son yıllarda Ay uydularından gelen uzaktan algılama verileri, özellikle kutup bölgelerinde suyun varlığını ortaya koymuştu.

Nature Astronomy Dergisinde 16 Temmuz’da yayımlanan yeni bir araştırma, Ay’ın yüzeyinde su moleküllerinin varlığını doğruladı. 

Bu keşif, Ay’da kaynak çıkarma ve üs kurma potansiyelini de beraberinde getiriyor. 

Araştırmacılar, Ay’ın güneş ışığı alan bölgelerinde su moleküllerinin hidratlı tuzlar olarak kalabileceğini öne sürüyorlar.

ÇİN VE NASA REKABETİ KIZIŞIYOR

Gökdelen büyüklüğünde asteroit Dünya'ya yaklaşıyor! Gökdelen büyüklüğünde asteroit Dünya'ya yaklaşıyor!

Ay-4

Çin’in Ay’daki bu hızlı ilerleyişi, NASA yöneticisi Bill Nelson’ın da dikkatini çekmiş durumda. 

Nelson, Çin’in Ay’ın güney kutbuna ulaşmak için ABD ile bir yarış içinde olduğunu belirterek, ''Benim endişem, önce oraya varmaları ve sonra 'burası bizim alanımız, siz uzak durun' demeleri'' dedi.

Çin, Ay ve Mars’a keşif araçları indirmenin yanı sıra, 2022'de Tiangong uzay istasyonunun inşasını tamamladı ve 2030'a kadar tamamlanması planlanan Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu'nun inşasına öncülük ediyor.

Bu gelişmeler, Ay’ın keşfi ve kullanımına yönelik uluslararası rekabetin kızıştığını gösteriyor.

Ay’ın gizemleri birer birer çözülürken, bu doğal uydumuzun gelecekte nasıl değerlendirileceği merak konusu olmaya devam ediyor.

KAYNAK: Livesience 

Editör: EYYUP KAÇAR