İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, COVID-19’un tetiklediği nadir görülen bir otoimmün sendromu ortaya çıkarıldı. 

COVID-19’un sağlık üzerindeki etkileri hala keşfedilmeye devam ediyor. 

İngiltere’deki bilim insanları, COVID-19 pandemisi sırasında artan nadir otoimmün hastalık vakaları sonucunda yeni bir sendrom keşfetti.

AKÇİĞERDE TEHLİKE 

Covi̇d Haberi̇çi̇

''MDA5-Otoimmünite ve İnterstisyel Pnömoni'' veya kısaca ''MIP-C'' olarak adlandırılan bu sendrom, bağışıklık sisteminin kendi vücuduna saldırdığı ciddi bir durumu ifade ediyor. 

Leeds Üniversitesi’nden Dr. Dennis McGonagle, bu sendromun, akciğerlerdeki sertleşme ve yara izi nedeniyle hayatı tehdit edebileceğini belirtti.

''Vakalarımızın üçte ikisinde akciğer hastalığı yoktu, ancak sekiz vakamız hızla ilerledi ve uyguladığımız tüm tedavilere rağmen yaşamını yitirdi'' diyen Dr. McGonagle, MIP-C, özellikle Asya kökenli kadınlarda görülen bilinen bir otoimmün hastalık olan MDA5 dermatomiyozitine benzediğini söyledi.

BELİRTİLER

Bu hastalıkta, eklem ağrıları, kas iltihabı ve deri döküntüleri görüldüğünü ve hastaların üçte ikisinin akciğerlerinde ciddi yara izleri oluşturduğuınbu kaydeden araştırmacılar, ''MDA5 dermatomiyoziti, vücudun MDA5 adı verilen ve normalde RNA virüslerini tespit etmeye yardımcı olan bir proteine karşı saldırıya geçmesiyle ortaya çıkıyor. COVID-19 virüsü de bu RNA virüslerinden biri'' dedi.

VAKALARDA ARTIŞ

Leeds Üniversitesi araştırmacıları, otoimmün semptomları olan kişileri MDA5 antikorları açısından tarayarak 2018 yılında üç hasta tespit etti. 

2020’de ise sekiz vaka görülürken, 2021’de bu sayı aniden 35’e yükseldi. Yeni vakalar, çoğunlukla beyaz ırktan kişilerde ve kadınlarda daha fazla görülmekteydi.

Dr. McGonagle, San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Pradipta Ghosh ile birlikte çalışarak, bu yeni hastalığın COVID-19 ile bağlantısını araştırdı. 

''AKÇİĞERLER KONTROL EDİLMELİ''

C O V İ D

Ekip, COVID-19’a bağlı zatürre, otoimmün rahatsızlıklar ve akciğer yara izi bulunan hastaların tıbbi kayıtlarını karşılaştırdı. 

Sonuçlar, IFIH1 geninde artan aktivitenin ve inflamatuar protein interlökin-15 (IL-15) akınının, bu sendromda rol oynadığını gösterdi.

McGonagle, ''Çalışmamız, doktorları, COVID-19 veya aşıya maruz kaldıktan sonra eklem ağrıları, kızarıklıklar veya ağrılar yaşayan hastalarda akciğerleri kontrol etmeye teşvik etmeli'' dedi.

Araştırmacılar, COVID-19 dalgalarının ve toplu aşılamaların 2021’deki ani artışı tetiklemiş olabileceğini düşünüyor.

Yeni çalışmada, IFIH1 geninde belirli bir dizinin, bazı kişileri korurken diğerlerini neden savunmasız bıraktığını anlamaya yönelik araştırmalar sürdürülüyor.

Dr. Ghosh, bir sonraki adımın bu genetik diziyi daha iyi anlamak olduğunu ifade etti.

Araştırmacılar, ''COVID-19’un neden olduğu bu yeni otoimmün sendrom, pandeminin beklenmedik ve karmaşık etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor'' dedi.

Bilim insanları, bu alandaki araştırmalarını derinleştirerek daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor.

Live Sience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN