Bilim dünyasında heyecan yaratan yeni bir araştırma, depresyon tedavisinde çığır açabilecek bir gelişmeye işaret ediyor. Artık kliniklere gitmeden, evde beyin uyarımı tedavisiyle depresyon semptomlarının hafifletilmesinin mümkün olduğu bildirildi.

Araştırmacılar, transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) adı verilen bu yenilikçi yöntemin, beynin belirli bir bölgesine zayıf bir elektrik akımı vererek depresyonun etkilerini azaltmayı hedeflediğini ifade ederek, ''daha önce klinik ortamda uygulanan bu tedavi, yeni geliştirilen bir başlık sayesinde artık evde de kullanılabiliyor'' dedi.

Nature Medicine Dergisinde yayımlanan çarpıcı araştırma sonuçlarının, evde tDCS tedavisi gören hastaların semptomlarında önemli ölçüde iyileşme olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

TEDAVİ NASIL İŞLİYOR?

Kullanımı kolay bir başlığın, elektrotlar aracılığıyla beynin ön tarafında bulunan prefrontal kortekse hafif bir elektrik akımı gönderdiğini anlatan araştırmacılar, ''Bu akım, depresyonda işlevi bozulan nöronların aktivitesini artırarak ruh halini düzenlemeye yardımcı oluyor'' dedi.

''Araştırmada yer alan hastalar, 10 hafta boyunca haftada birkaç kez 30 dakikalık seanslar halinde başlığı evlerinde kullandılar. Sonuçlar, evde tDCS tedavisi gören hastaların, plasebo (etkisiz) tedavi alan hastalara göre depresyon semptomlarında çok daha fazla iyileşme gösterdiğini kanıtladı'' diyen araştırmacılar, gelişmeyi devrim niteliğinde tanımladı.
 

Kaynak: livesience