Diyarbakır Barosu’nun 49. Olağan Genel Kurulu’nda başkanlık yarışına katılan Av. Barış Yavuz, Diyarbakır’ın hukuk dünyasında tanınmış bir isim olarak öne çıkıyor. Yavuz’un hukuk kariyeri, sivil toplum çalışmaları ve başkanlık adaylığı süreciyle ilgili detaylar merak ediliyor. Peki, Diyarbakır Barosu başkan adayı Barış Yavuz kimdir? Yavuz’un kariyerine ve baro başkanlığına dair hedeflerine yakından bakıyoruz.

BARIŞ YAVUZ KİMDİR?

1978 yılında Diyarbakır’da doğan Av. Barış Yavuz, hukuk kariyerine Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Diyarbakır Barosu'nda başladı. Stajını tamamlayarak 2002 yılında Diyarbakır Barosu'na kayıtlı olarak serbest avukatlık yapmaya başlayan Yavuz, 2004-2009 yılları arasında Diyarbakır Barosu CMK Uygulama Merkezi Koordinatörlüğü görevini yürüttü. Bu dönemde ceza hukuku alanında önemli çalışmalara imza atan Yavuz, çeşitli eğitim seminerleri düzenledi ve baro tarafından yayınlanan çalışmalarda yer aldı.

MESLEKİ DENEYİMLERİ VE HUKUK ALANINDAKİ ÇALIŞMALARI

Barış Yavuz, hukuk kariyerine başladığı günden itibaren Diyarbakır Barosu’nda çeşitli görevler üstlenmiştir. 2004-2008 yılları arasında CMK Uygulama Merkezi Koordinatörlüğü görevini yürütmüş, bu süreçte avukatlar için “Sanık Müdafiliğinde Savunma Becerisi” başlıklı seminerler düzenlemiştir. Yine bu dönemde, ceza kanunlarının değişim sürecinde baro tarafından yayınlanan "Ceza Kanunları Derlemesi" çalışmasının hazırlanmasına katkıda bulunmuştur. 

ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI ÇALIŞMALARI

2007 yılında Türkiye Barolar Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından yürütülen "Avukatların İnsan Hakları Alanında Kapsamlı Eğitimi Projesi" kapsamında eğitmen olarak görev yapmış, Diyarbakır'da ve çeşitli şehirlerde insan hakları konularında eğitimler vermiştir. Bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye’deki insan hakları standartlarının geliştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirmiştir.

DİCLE TOPLUMSAL ARAŞTIRMALAR MERKEZİ (DİTAM) VE DİĞER SİVİL TOPLUM FAALİYETLERİ

Bölgenin önemli düşünce kuruluşlarından biri olan DİTAM’ın kurucularından olan Yavuz, 2013-2019 ve 2019-2022 yılları arasında DİTAM Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır. Aynı zamanda, bu süreçte DİTAM Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunmuştur. 2012 yılından itibaren Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği görevini gönüllü olarak yürüten Yavuz, 2015-2021 yılları arasında TİHV Kurucular Kurulu Üyeliği yapmıştır.

Diyarbakır Büyükşehir bitki üretim kapasitesini artırıyor Diyarbakır Büyükşehir bitki üretim kapasitesini artırıyor

DİYARBAKIR BAROSU’NDAKİ GÖREVLERİ

2016 yılında Diyarbakır Barosu 45. Olağan Genel Kurulu’nda Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyeliği’ne seçilmiş, bu görev süresince Diyarbakır Barosu’nda İnsan Hakları Merkezi ve Çocuk Hakları Merkezi’nin kurulmasına öncülük etmiştir. 2018 yılında Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilen Yavuz, bu görevini 2021 yılına kadar sürdürmüştür. Bu dönemde, Diyarbakır Barosu bünyesinde çeşitli projelere ve çalışmalara imza atmıştır.

Barış Yavuz, Evli ve üç çocuk babasıdır. Neval, Zerya ve Kendal adında üç çocuğu bulunmaktadır.


Av. Barış Yavuz, hukuk alanında kazandığı deneyim ve insan hakları çalışmalarındaki aktif rolüyle, Diyarbakır Barosu başkanlık yarışında güçlü bir aday olarak öne çıkmaktadır. Sivil toplum ve insan hakları konularındaki kararlılığı ve Diyarbakır Barosu'nda gerçekleştirdiği projeler, onun bu göreve uygunluğunu daha da pekiştirmektedir.

Editör: Ayşegül Yaşar