DİYARBAKIR

Diyarbakır dev bir organizasyona ev sahipliği yapacak

Diyarbakır, 15-24 Kasım tarihleri arasında "Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri" günleri kapsamında edebiyatseverleri ağırlamaya hazırlanıyor.

Abone Ol

Bu yıl 5'incisi düzenlenecek "Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri", 10 gün süreyle çok sayıda panel, atölye ve söyleşiye  ev sahipliği yapacak. 

Wêjegeh Amed ve Lîs Yayınları'nın öncülüğünde, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi  Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Eğitim-Sen Amed Şubeleri, Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası, Diyarbakır Tabip Odası, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi, Kürt Edebiyatçılar Derneği, MED-DER, KASED, Mordem Sanat, Nous Felsefe Dergisi, D5 Sanat Ortamı, Kültürhane, Karşı Sanat, Anadolu Kültür, Goethe Institut Ankara, Morî Yayınları, Aras Yayınları, Siren Yayınları, Everest Yayınları ve Pola Kitap’ın desteğiyle düzenlenecek etkinlik,  edebiyatseverleri "Sizleri hızla değişen dönüşen kenti, dilin edebiyatın sanatın soluk aldığı bir yaşam alanı, politik bir agora ve hatıralarımız olarak düşünmeye davet ediyoruz" çağrısıyla davet ediyor.

Yurtiçi ve yurtdışından  çok sayıda  edebiyatçı  ve akademisyenin katılacağı  edebiyat günlerine ilişkin 
Wêjegeh Amed ve Lîs Yayınları tarafından yapılan açıklada, "Farklı kimliklerin kültürlerin karşılaşma mekânı olarak kent ne kadar çok dilli yaşayabiliyor? Bir şehrin toplumsal ve politik hafızası nasıl değişir/ değiştirilir? Yıkım, çöküş, kaçış, yeniden inşa, dönüşüm ve direnç sanatta siyasette nasıl karşılıklar buluyor? sorularına yanıt aranırken, çeşitli  başlıklar da tartışmaya açılacak. 

Abdulla Peşêw programın onur konuğu

 Programda kente dair deneyimlere Diyarbakır içinden yaklaşırken yanı sıra pek çok dünya kentine gidildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Başkentlerin savaş ve sömürü tarihi edebiyat ve sanat ile ikame edilebilir mi? Tek bakışta bütününü görmenin imkânsız olduğu kent, pencerelerde meydanlarda balkonlarda avlularda kaldırımlarda sofralarda surlarda ne anlatıyor?
 Bir hafıza mekânı olarak kent, kolonyal bir uzam olarak kent, bir hafriyat alanı olarak kent, bir yas mekânı olarak kent, bir düş mekânı olarak kent, bir cezaevi mekânı olarak kent, çocukluktan kopuş mekânı olarak kent, “başkası”nın kenti. Şehirlerimiz farklı konukluklara ne kadar açık?

Bu yıl Kürtçe şiirin ve entelektüel tavrın mihenk taşlarından Abdulla Peşêw programın onur konuğu oluyor. Peşêw Erbil, Moskova, Trablus ve ardından Moskova’ya dönerek devam ettirdiği edebi çalışmalarını 1995 yılında göç ettiği Finlandiya’da sürdürmeye devam ediyor ve bugün halen Kürt şiiri, dili ve düşünce dünyası için bir ufuk olmaya devam ediyor."