CEGA ÖZEL

Diyarbakır üniversitesi rektörlüğü için kaç başvuru yapıldı?

17 üniversiteye rektör ataması için rektör aday başvurusu sona erdi. Dicle Üniversitesi için arasında mevcut Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç'un da yer aldığı 50'yi aşkın başvuru var.

Abone Ol

Özgür Ayaydın

1974 yılında kurulan Diyarbakır Üniversitesi'nin ismi 1980 askeri darbesinin ardından 1982 yılında Dicle Üniversitesi olarak değiştirildi.

Bugüne kadar Dicle Üniversitesi'nde Halil Cin, Sedat Arıtürk, Mehmet Özaydın, Fikri Canoruç, Jale Saraç, Talip Gül ve Mehmet Karakoç rektör olarak görev yaptı.

BAŞVURULAR SONA ERDİ

Yeni rektör ataması için Yükseköğretim Kanunu'nun 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile  "Üst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usûllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" hükümleri ve "Rektör Adayı Olmak İsteyenlerin Başvurusuna İlişkin Usul ve Esaslar" uyarınca 25 Haziran’da başlayan rektör adayı başvuru süresi 5 Temmuz 2024 gün sona erdi.

Profesör unvanı taşıyan akademisyenler,  bizzat, posta veya elektronik posta yoluyla da Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına rektör adayı olarak başvurularını yaptılar.

YÖK GİZLİ TUTUYOR

Ancak başvuruların bireysel yapılması ve YÖK’ün başvuruları gizli tutması dolayısıyla Dicle Üniversitesi rektörü olmak için kaç adayın başvuru yaptığı konusunda net sayı belli değil.

Ancak başka üniversitelerde görev yapan profesörlerin de başvurabilmesi dolayısıyla arasında Prof. Dr. Mehmet Karakoç'un da yer aldığı  50’nin üzerinde kişinin rektör olarak atanmak için başvuru yaptığı söyleniyor.

YÖK, 3 İSMİ CUMHURBAŞKANINA SUNACAK

2016'da yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Cumhurbaşkanına rektör ataması yetkisi uygulaması yürürlüğe girdi.

Buna göre Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başvuru yapan adaylar arasındaki 3 kişinin ismini Cumhurbaşkanlığına sunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdaoğan’da bu 3 isim arasından birini Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’ne atayacak.

ATAMA YÖNTEMİ

Devlet üniversitelerinde rektör, YÖK tarafından önerilecek 3 aday arasından Cumhurbaşkanınca atanıyor. Vakıf üniversitelerinde ise rektör, mütevelli heyetinin belirlediği adaya YÖK'ün olumlu görüş vermesinin ardından Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor.