Diyarbakır'da, basın mensupları ile bir araya gelen Vali Murat Zorluoğlu, DEM Partili belediyeler ile işbirliği konusunda, "Biz çatışmadan değil, uzlaşmadan ve işbirliğinden yanayız" diye konuştu. 

Diyarbakır'da, Öğretmenevinde yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya gelen Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, başta yarın başlayacak olan Diyarbakır Kültür Yolu Festivali olmak üzere bir çok konuda açıklamalarda bulundu. 

3-85"DİYARBAKIR, 9 GÜN SANAT İLE YATIP SANAT İLE KALKACAKTIR"

Vali Zorluoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının turizm potansiyeli yüksek şehirlerde festival düzenleniığini belirterek, "Bu festival şehre ayrı bir canlılık katan büyük sanatsal bir organizyasyon. Diyarbakır'da 3. kez yapılıyor ve 45-46 programda 300'ün üzerinde etkinlik yer alıyor. Çok sayıda konser organizyasyonları var. Sanatsal etkinlikler atölye çalışmaları ve çocuklara yönelik programlar var. Diyarbakır 9 gün boyunca sanat ile yatıp sanat ile kalkacaktır" dedi. 

2-106"DİYARBAKIR İÇİN TANITIM STRATEJİSİ VE EYLEM PLANI HAZIRLIYORUZ"

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu, söz konusu festivalin turizm ve tanıtım açısından Diyarbakır'a önemli katkı sağlayacağını da ifade ederek, "Tarım, Sanayi ve turizm bakımından Diyarbakır önemli bir ivme yakalayacaktır. Şehrin tanıtımı ile ilgili paydaşlarla toplantı yaptık. Bir tanıtım stratejisi ve eylem planı hazırlıyoruz. Diyarbakır'ın tanıtımına turizm faaliyetleri ile başlatacağız" dedi. 

"DİYARBAKIR'I 10.SIRADAN 3. SIRAYA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ"

Diyarbakır'ın tarım ve tarıma dayalı sanayiden 2023 yılında 16 milyar gelir elde ettiğini de söyleyen Vali Zorluoğlu, "Silvan Barajı başta olmak üzere diger baraj ve sulama kanallarınında devreye girmesi ile bu rakam katlanacak. Tarım alanında Türkiye'de ilk 10 sırada bulunan Diyarbakır'ı ilk 3 sıraya çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

5-53"ÇAYÖNÜ KAZILARI DURMA NOKTASINA GELDİ, BİZ ÜSTLENDİK"

Diyarbakır'ın Surları, HevSel Bahçeleri, Ergani Çöyönü ve Zerzevan Kalesi ile tarih koktuğunu söyleyen Vali Zorluoğlu, "Çayönü kazı başkanı bize geldi ve ödenek nedeniyle kazıların durma noktasına geldiğini söyledi. Biz kazıların devam etmesini sağladık, Valiik olarak masraları biz üstlendik. Göbeklitepe ile aynrı tarihi sahip olan ve insaların ilk tarım ile uğraştığı bu bölgedeki kazılar 12 ay devam edecektir" dedi. 

Zerzevan kalesinde ise, tarihin 3 bin yıl öncesi gittiğini söyleyen Vali Zorluoğlu, "Zerzevan kalesinin diğer tarihi mekanlardan farkı orası yağmalanmamış ve toprak altında kalmış olması. Oradaki en önemli unsurlardan biride Mitras Tapınağıdır. Zerzevan Kalesine Bakanlık ciddi bütçe ayırdı. Orada yapılan kazılar ile 3 bin yıl öncesine gitmiş olacağız. Buranın da UNESCO kültürel miras listesine alınması için çalışmalar başlattık" dedi. 

1-180"PROGRAMI BAKANLIK HAZIRLADI, KÜRTÇE DE SÖYLEYEBİLİRLER"

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Zorluoğlu, Kültür Yolu Festivalinde Kürtçe konser ve Kürtçe etkinlikler bulunmaması ile ilgili soru üzerine, "Programı Kültür ve Turizm Bakanlığı hazırlıyor. Her yerde standart bir program uygulanıyor. Ama konserlerde sanatçılarımız tabiki Kürtçe şarkılarda söyleyecektir" dedi. 

"ÇATIŞMADAN DEĞİL, UZLAŞMA VE İŞBİRLİĞİNDEN YANAYIZ"

Diyarbakır'da, DEM Partili belediyeler ile işbirliği konsunda sorulan bir soru üzerine ise Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, "Diyarbakır'da bu yıl içme suyu sorunu çekildi. Artık mevcut içme suyu kentin ihtiyacını karşılayamıyor. DSİ Genel müdürlüğü ile görüştük, mevcut su kadar, barajdan yeni suyun getirilmesi için çalışmalara başladık. Ödenek sorununu da projeyi AFAD kapsamına alarak çözmeye çalışıyoruz. Yine içme suyu arıtma tesisi yetersiz kalacak. DİSKİ ile birlikte hem yeni bir arıtma tesisi hemde Karacadağ OSB'nin alt yapısı konusunda birlikte çalışıyoruz. Diyarbakır'ın 2060 yılına kadar içme suyu sorununu çözeceğiz. Biz çatışmadan değil, uzlaşma ve işbirliğinden yanayız" diye konuştu. 

4-77"HUZUR BOZULMASIN DİYE MİTİNGE İZİN VERMEDİK"

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, son olarak DEM Partinin Pazar günü yapmak istediği ancak Valilik tarafından izin verilmeyen miting ile ilgili ise, "DEM Partinin müracatını ilgili birimlerle inceledik. Diyarbakır'da sağlanan huzur ortamının risk ve tehlike altına gireceğine dair bazı delil ve istihbaratlar üzerine yasanın bize verdiği yetkiye dayanarak mitinge izin verilmedi" dedi. 

Diyarbakır’da vergide adalet eylemi Diyarbakır’da vergide adalet eylemi

Editör: Ferit Aslan