CEGA ÖZEL

Diyarbakır Valisiydi, ağabeyini öldürüp hükümdar oldu

Abone Ol

Ağabeyi tarafından Diyarbakır Valiliğine atandı, bir süre sonra da ağabeyini öldürerek hükümdar oldu

Taht kavgaları, tarihte hemen hemen bütün devletlerde yaşandı. Babanın oğlunu, oğlunun babasını, kardeşin kardeşi, kısaca kan bağı olan diğer yakınlarını katletmeye kadar varan taht kavgası Diyarbakır'ı bir süre başkent yapan Akkoyunlularda da yaşandı.

TAHT İÇİN AĞABEYİNİ ÖLDÜRDÜ

Kara Yülük Osman‘ın torunu Uzun Hasan 1453‘te Diyarbakır‘ı ele geçirip, Akkoyunlu Devletinin büyük hükümdarı oldu. Uzun Hasan,  1466‘da Karakoyunlu Türkmen hükümdarı Cihan Şah‘ı öldürüp devletini ele geçirdi. Uzun Hasan daha sonra başkenti Diyarbakır'dan Tebriz'e taşıdı.

Diyarbakır'da 1423 yılında dünyaya gelen Uzun Hasan'ın ölümünden sonra taht kavgası başladı. 

Diyarbakır'da dünyaya gelen oğullarından Halil sultan olarak tahta geçti ve kardeşi Yakup'u Diyarbakır Valisi olarak atadı. 

Ancak, Yakup, bunu beğenmeyerek ağabeyiyle taht kavgasına girişti. Çeşitli kaynakların yanı sıra Mehmet Ali Terbiyat'ın "Danişməndani Azərbaycan" isimli kitabında Sultan Yakup hakkında şöyle bahsedilir:

''O, abisi tarafından Diyarbekir valisi olarak atandı ve abisi şah olunca Azerbaycan'a döndü, onun aleyhine savaş açtı. Savaşı kazandı ve abisi Sultan Halil H. 14 Rebiül-evvel (M. 15 Haziran 1478) tarihinde bir pazartesi günü idam edildi.''

YAKUP'UN ESRARENGİZ ÖLÜMÜ

Abisi Halil'i idam ettikten sonra tahta geçen Yakup'un esrarengiz bir şekilde öldüğü belirtiliyor. Kaynaklara göre, 24 Aralık 1490 yılında Sultan Yakup ansızın, esrarengiz şekilde öldü. 

Bazı iddialara göre karısı Gevherşah Sultan tarafından zehirlenerek öldürüldü.