Dicle Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı kapsamlı araştırmalar, Diyarbakır'ın Türkiye'deki en zengin kuş çeşitliliğine sahip bölgelerden biri olduğunu ortaya koydu.
Özellikle Dicle, Kralkızı ve Çınar-Göksu baraj göllerinde yapılan çalışmalarda 141 ile 163 arasında değişen kuş türü tespit edildi.
Dicle Üniversitesi kampüsü ise en az 175 farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
NADİR TÜRLER DİYARBAKIR'I TERCİH EDİYOR
Bölgede yaşayan kuşlar arasında bıldırcın kılavuzu, doğu ve orman söğüt bülbülleri, kuzey kamışçını, küçük çinte, İzmir yalıçapkını ve toy gibi Türkiye'de nadir görülen türlerin de bulunduğunu belirten uzmanlar, bu kuşların, özellikle ilkbahar ve sonbahar göçleri sırasında Diyarbakır'ı dinlenme ve beslenme alanı olarak tercih ettiklerinbü ifade etti.
YIRTICI KUŞLARIN GÖÇ YOLU
Göç dönemlerinde binlerce yırtıcı kuşun, Dicle Vadisi üzerinden geçtiğini ve bu kuşların, vadideki ağaçlarda dinlenerek yolculuklarına devam ettiğin i kaydeden uzmanlar, özellikle Hevsel Bahçelerinin, hem yerli kuş türleri, hem de göçmen kuşlar için güvenli bir sığınak görevi gördüğünü belirtti.
Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Türkiye'de tespit edilen 453 kuş türünün 221'inin Diyarbakır'da yaşadığını belirtiyor.
Bu durum, bölgeye "kuş cenneti" unvanını kazandırıyor. Kılıç ve ekibi, Eğil baraj havzasında yaptıkları çalışmalarda Avrupa ve Asya'daki en büyük leylek kolonilerinden birinin Diyarbakır-Bismil arasında olduğunu tespit etti.
DİYARBAKIR'IN EŞSİZ GÜVERCİNLERİ
Diyarbakır'ın, kuş çeşitliliğiyle olduğu kadar güvercinleriyle de dikkati çektiğini ifade eden uzmanlar, şehirde dört ana grupta toplanan 23 farklı güvercin türü üretildiğini bildirdi.
Uzmanlar, dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan ve Diyarbakır’da ıslah ile dört Diyarbakır güvercin grubu elde edildiği,ni fade ederek, bun güvercinlere; ''göğsü ak, ketme, içağlı ve Kızılbaş'' adı verildiği anlatılıyor.
DİYARBAKIR GÜVERCİNİN TAŞIDIĞI HABERLE KURTULDU
Diyarbakır güvercinlerinin tarihi öneminin de büyük olduğunu kaydeden uzmanlar, şehrin, Safevilerden kurtuluşunda güvercinlerin taşıdığı haberin büyük önem taşıdıını söyledi.
Posta güverciniyle gönderilen haber üzerine Osmanlı Ordusunun yardımıyla Diyarbakır'ın işgalden kurtulduğu belirtilerek, '' Osmanlılar da uzun yıllar boyunca güvercinleri haberleşme amacıyla kullanmış. Hatta Diyarbakır'ın Osmanlı topraklarına katılması, bir posta güvercininin taşıdığı haber sayesinde gerçekleşmiş'' deniliyor.