Ferit Aslan
Diyarbakır dahil Türkiye'deki tarımsal sulama yapan çifçilere verilen yüzde 35 enerji desteği 1 Ocak tarihi itibariyle kaselirken, DEDAŞ 6 ilde 20 milyar ana para alacağı olduğu çiftçilerin bu yıl enerjilerini kesme kararı aldığını açıkladı.
DEDAŞ Genel müdürü Yaşar Arvas, genel müdür yardımcıları ile birlikte son 10 yılın değerlendirmesinin yapıldığı basın toplantısı düzenledi. Deprem ve sel felaketleri ile kötü geçen 2023'ü geride bıraktıklarını, ancak birlik, beraberdik ve dayanışma ile bunun üstesinden geldiklerini söyleyen Genel müdür Arvas, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"KAYIP-KAÇAK ORANINI 76'DAN 42'YE İNDİRDİK"
"DEDAŞ olarak 6 il, 59 ilçede toplam 6,4 milyon insanımızın enerji ihtiyacını karşılıyoruz. 2.3 milyon abonemiz var. Dağıtım şirkitleri arasında en büyük enerjji dağıtan şirketlerde ikinci sıradıyız. Kayıp-kaçak oranını 10 yıl içinde yüzde 76'dan yüzde 42'nin altına indirdik. Bunuda daha çok vatandaşa dokunarak sağladık. Bunu yüzde 20'nin altına indirmek için daha çok yolumuz vardır. Kayıp-kaçak oranının yüksek olması enerji üretimine zarar veriyor. Bölgede kayıt dışı kullanılan enerji elektrik kesintilerine yol açıyor."
"PERSONELLERİN YÜZDE 95'İ BÖLGEDEN"
DEDAŞ Genel Müdürü Yaşar Arvas, 2013 yılında personel sayilarının 2800 olduğunu bugün ise bunun 7900'e çıkardıklarını ve çalışan personellerin yüzde 95'inin bölge insanlarından oluştuğunu söyledi.
"ÜLKE EKONOMİSİNE 165 MİLYAR KATKI SAĞLADIK"
İstihdamı bölgeden sağladıklarını, hedeflerinin bölgenin kamu hizmetleri bakımından Türkiye standartlarının üzerine çıkarmak olduğunu söyleyen Arvas, "1.1 milyon abonemiz şehir merkezlerinde yaşıyor. Yatırımlarımızın temel amacı, tedarik sürekliliğini sağlamaktır. Ülke ekononisine 10 yılda 165 milyar katkı sağladık. Bu süre içinde tahakkuk oranını da 3 kat artırdık" dedi.
"DİYARBAKIR'DA ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 50'SİNİN ENERJİSİ KESİLECEK"
Genel Müdür Arvas, bölgede tarımsal sulama yapan çiftçilerin şu ana kadar tükettikleri enerjinin sadece yarısını ödediğini de ifade ederek, "Tarımsal sulama ile ilgili mücadeleyi en üst seiyeye çıkardık. Borçlarını ödemeyen çiftçilere enerji vermemeyi kararlaştırdık. Tarımsal sulama yapan çiftçilerimizin modern sulama tekniklerine geçmesi için çalışmalarımız da sürüyor. Borçlarını ödeyen çiftçilerimizin bu kesintilerden mağdur olmaması için onlara jeneratörler alacağız. Tarımsal sulama yapan çifçilerimizin ana borçları 20 milyarı buldu. Bunun böyle devam etmesi halinde Diyarbakır'da çiftçilerin yüzde 50'sinin enerjjisi kesilecektir" diye konuştu.
"ÇİFTÇİLERİ ZOR BİR YIL BEKLİYOR"
Toplantının soru-Cevap bölümünde 1 Ocak itibariyle devletin verdiği yüzde 35 enerji desteğinin kesilmesi ile tarımsal sulama yapan çiftiçinin duruma ile ilgili ise Arvas, "Evet devletin verdiği yüzde 35 enerji desteği artık kesildi. Tarımsal sulama yapan çiftçiler artık sıfır israf ile üretim yapması gerekecek. Özellikle borçlarını ödemeyen çiftçilerimizi maalasef zor bir yıl bekliyor" diye konuştu.